Γενικά

08 Μαΐου 2015 11:00

Η φοροκαταιγίδα που «μαγειρεύεται» στο Brussels Group

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσθαφαιρούνται συνεχώς μέτρα και προτάσεις, αλλά η όποια εξέλιξη θα είναι δυσάρεστη για τους πολίτες.

-

Τα δύο βασικά νούμερα που θα διαμορφώσουν το τελικό κατάλογο των μέτρων στον οποίο θα συμφωνήσουν η χώρα μας με τους πιστωτές της, είναι το πόσο έξω έχει πέσει ο προϋπολογισμός και που θα μπει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει για φέτος στο 0,5% του ΑΕΠ, αλλά οι δανειστές μιλάνε για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1-1,5% του ΑΕΠ (ΔΝΤ), ή μηδενικό (ΚΟΜΙΣΙΟΝ).

Αν λοιπόν προκριθεί το σενάριο για υποχρέωση της χώρας μας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, αυτό συνεπάγεται αυτόματα μέτρα που θα υποχρεώσουν τους φορολογούμενους να συνεισφέρουν επιπλέον από 4,5-6 εκατομμύρια ευρώ.

Διαχρονικό αγκάθι ο ΦΠΑ

Είναι γνωστό πως η τρόικα πιέζει εδώ και χρόνια για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, η οποία όμως συνεχώς αναβαλλόταν. Όλα δείχνουν ότι άνοιξε ο δρόμος για αυτό και πλέον θα υπάρχουν δύο συντελεστές. Ο βασικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 17 με 18% και σε αυτόν θα υπαχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των αγαθών.

Θα υπάρχει και ένας μειωμένος συντελεστής που θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο 6-8% και σε αυτόν θα υπάγονται φάρμακα, γάλα και ψωμί με την  τύχη βιβλίων, εφημερίδων και άλλων προϊόντων που σήμερα είναι στο μειωμένο συντελεστή να είναι αμφίβολη.

Άλλα φορολογικά μέτρα

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ δεν είναι η μόνη δυσάρεστη εξέλιξη που μας περιμένει, καθώς αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζονται και μια σειρά άλλων μέτρων που συζητούνται.

Μεγάλος χαμένος φαίνεται πως θα είναι τα ξενοδοχεία, καθώς θεωρείται δεδομένο πως εκτός από τη μεταφορά τους από τον μειωμένο συντελεστή στον ενιαίο θα επιβαρυνθούν και από την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, αλλά και από ένα φόρο διαμονής είτα αυτός θα είναι ποσοστιαίος (3-6%) είτε σε απόλυτα νούμερα σε κάθε διανυκτέρευση (1-5 ευρώ).

Ακριβά θα πληρώσουν και όσοι εντάσσονται στα κριτήρια πολυτελής διαβίωσης καθώς οι πληροφορίες θέλουν να αυξάνεται ο φόρος στα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού (1929 κυβικά) από 5 σε 6,5% κι αντίστοιχα για τα άνω των 2.500 κυβικών. Αντίστοιχη αύξηση θα υπάρχει σε όσους διατηρούν πισίνες και θα ενταχθούν στο φόρο αυτό και οι κάτοχοι σκαφών.

Επίσης ένας ειδικός φόρος αναμένεται να θεσμοθετηθεί για τις πλουσιότερες οικογένειες στην Ελλάδα, με τις πληροφορίες όμως να λένε ότι τις τελευταίες μέρες η πρόθεση αυτή έχει ατονήσει.

Τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια για τη κυβέρνηση όμως φαίνεται πως είναι ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο καθώς αποτελούσαν ξεκάθαρες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ο ΕΝΦΙΑ όλα δείχνουν πως διατηρείται με κάποιες μικροτροποποιήσεις και το αφορολόγητο θεωρητικά εξακολουθεί να ισχύει ως υπόσχεση αλλά κανείς δεν γνωρίζει το πότε.

Κλειδωμένα φαίνεται να θεωρούνται και κάποια άλλα μέτρα όπως αυτό της λοταρίας με τις αποδείξεις, η προσπάθεια καθιέρωσης συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη των κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)