Διπλωματία
Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς
Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο ομόλογό του, το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν βρεθεί στην Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, τη στιγμή που η ένταση στη Μεγαλόνησο κλιμακώνεται.
Χθες το βράδυ ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, τα οποία επιβεβαίωσαν σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το περιεχόμενο της συνομιλίας δε δημοσιοποιήθηκε. Ο πρωθυπουργός, που έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, μεταβαίνει σήμερα στην Λευκωσία, στέλνοντας με την επίσκεψή του και τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης στην Άγκυρα.
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε αναμονή για περαιτέρω προκλήσεις από την Τουρκία, λόγω της παρουσίας Σαμαρά στην Λευκωσία. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο Σίσι, θέμα της οποίας είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και υπογραφής σχετικής συμφωνίας.
Το θέμα της δημιουργίας τερματικού σταθμού στην Κύπρο, με σκοπό τη διακίνηση φυσικού αερίου αναμένεται να τεθεί επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών. Η διαχειρίστρια εταιρεία ενέργειας Noble Energy, άλλωστε, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα αποθέματα στην «Αφροδίτη» δεν επαρκούν. Παράλληλα η δημιουργία τερματικού σταθμού θα αναβάθμιζε τον ενεργειακό ρόλο της Λευκωσίας.
Στο πλευρό της Κύπρου βρίσκεται και το Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στην Λευκωσία ο ισραηλινός Πρόεδρος Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Την ανακοίνωση της επίσκεψης Νετανιάχου έκανε μέσω twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Τουρκία δεν αναμένεται, από το Μαξίμου, ότι θα υποχωρήσει στις έρευνες που έχει ξεκινήσει στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και θεωρούν ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, η Άγκυρα θα κάνει πραγματικότητα το στήσιμο εξέδρας γεωτρήσεων.
Οι φόβοι για επιπλέον παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από μέρους της Τουρκίας, ενισχύονται και από την κίνηση τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο και στόχος πλέον είναι να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι, ώστε να μη δημιουργηθεί νέο θερμό επεισόδιο.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!