Κύπρος
«Κλειδί για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ η λύση του Κυπριακού»
«Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι και το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η λύση του Κυπριακού», εκτιμά ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.
Αν υπάρξει λύση στην Κύπρο «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπει σε άλλη φάση και θα επηρεάσει θετικά τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας προκαλώντας "ντόμινο" εξελίξεων», τόνισε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, μιλώντας στο πρακτορειο Ανατολή.
Εκτίμησε ότι «η Κύπρος από το μεγαλύτερο εμπόδιο στην (ενταξιακή) πορεία μας, θα γίνει τον υπ' αριθμόν ένα στοιχείο που θα μας υποστηρίζει» και υποστήριξε πως εαν λυθεί το Κυπριακό «και τα θέματα του Αιγαίου θα μπουν σε πορεία διευθέτησης αφού θα δημιουργηθεί καλύτερη ατμόσφαιρα για την λύση του θέματος της μειονότητας και των άλλων θεμάτων», όπως οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Μεγαλονήσου.
Την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εξέφρασε και ο Δανός Πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, που συναντήθηκε, στη Λάρνακα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ταυτοχρόνως χαρακτήρισε σημαντικό πλεονέκτημα για τους Κυπρίους την ενδεχόμενη επανένωση του νησιού.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ελπίδας ότι μπορεί να καταφέρουμε να ενώσουμε την Κύπρο», διεμήνυσε, από τις Βρυξέλλες ο «υπουργός Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων , Οζντίλ Ναμί , ενημερώνοντας τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δυο πλευρές του νησιού, κάνουν όλο και περισσοτέρους ανθρώπους να καταλαβαίνουν την ανάγκη ριζικής αλλαγής των οικονομικών παραγόντων, αν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη» προσέθεσε και υπογράμμισε: «Η ανακάλυψη των φυσικών πόρων είναι ακόμα μία από τις εξελίξεις που αναγκάζουν τις δυνάμεις στην Κύπρο να λύσουν τις διαφορές τους, για να μπορέσουν να τους εκμεταλλευθούν με λογικό, γρήγορο και σταθερό τρόπο».
Ο Ναμί προσέθεσε στους λόγους της αισιοδοξίας για λύση και το γεγονός πως «και στις δυο πλευρές του νησιού βρίσκονται στην εξουσία πολιτικοί που είπαν "ναι" στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών το 2004» αλλά και «το νέο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».
Σήμερα είναι πιο κατάλληλες οι συνθήκες για λύση του Κυπριακού θεωρεί και ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου υποστήριξε πως, αν οι συνομιλίες συνεχιστούν από το σημείο όπου είχαν καταλήξει ο ίδιος και ο κ. Χριστόφιας, τότε πολύ γρήγορα και εύκολα θα μπορεί να υπάρξει οριστική διευθέτηση. Σημείωσε, όμως, πως σε περίπτωση που μια από τις δύο πλευρές αρνηθεί τα προσυμφωνημένα και θελήσει επαναδιαπραγμάτευση, τότε υπάρχουν καυτά θέματα όπως είναι η κυριαρχία και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!