Θεσσαλονίκη
Ωραιόκαστρο: καταγγελίες “φωτιά” για το πόσιμο νερό και την ΔΕΥΑΩ
Σοβαρές καταγγελίες που αφορούν στην ποιότητα ζωής των δημοτών. Τι λέει ο παραιτηθείς πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου.
Σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας του υδροδοτούμενου (από γεωτρήσεις) πληθυσμού των δύο δημοτικών ενοτήτων Μυγδονίας και Καλλιθέας έθεσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο παραιτηθείς πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου, Δαμιανός Ιωσηφίδης.
Ο κ. Ιωσηφίδης αιτιολογώντας την πρόσφατη παραίτησή του από τη θέση του προέδρου μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προχώρησε σε αποκαλύψεις – καταγγελίες για τη ΔΕΥΑΩ, η διερεύνηση των οποίων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Τέτοιου είδους και τέτοιας σοβαρότητας καταγγελίες που αφορούν ζητήματα ποιότητα ζωής των δημοτών, σε καμία περίπτωση δε γίνεται να αιωρούνται αναπάντητες. Τι είπε ο κ Ιωσηφίδης αφήνοντας εμβρόντητο το σώμα των αιρετών:
Για τον καθαρισμό των δεξαμενών που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τα νοικοκυριά
«Δεν κατέστη δυνατόν να βρω κάποιο χαρτί το οποίο εταιρεία με πιστοποίηση να έχει καθαρίσει τις δεξαμενές νερού και πότε. Στην ουσία γίνεται ο καθαρισμός των δεξαμενών εμπειρικά από τους ιδιώτες που τους έχουμε κάνει σύμβαση για τη συντήρηση των δικτύων της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Που μιλάμε τώρα για νερό πόσιμο» είπε ο κ Ιωσηφίδης.
Σχετικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις τόνισε:«Αρκετές από αυτές είναι σε άθλια κατάσταση. Πέφτουν σοβάδες από πάνω, τα φωτιστικά είναι κρεμασμένα, τρέχουν νερά πάνω στα μηχανήματα τα ηλεκτρονικά που στέλνουν αυτοματοποιημένα τα σήματα κλπ.».
Ολόκληρες περιοχές χωρίς … ρολόγια ύδρευσης!
«Διαπίστωσα οικισμούς ολόκληρους χωρίς ρολόγια» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της «Πολιτεία με Όραμα», και συνέχισε: «Όπως είπε ο δήμαρχος (ενν. ο Παντελής Τσακίρης) όπως και ο κ. Σκαρλάτος είχε πει, αλλά και ο κ. Γαβότσης προεκλογικά, υπάρχει υδροκλοπή περίπου 400.000 ευρώ (τον χρόνο). Εγώ αυτό το νούμερο να σας πω την αλήθεια δεν το δέχομαι. Για ποιο λόγο; Δε ξέρουμε πόσο νερό παράγουν οι γεωτρήσεις, πόσο νερό φτάνει στις δεξαμενές, πόσο νερό καταλήγει στα σπίτια και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν καταμετρητές πιστοποιημένοι για να έχουμε τις μετρήσεις.»
70% ανείσπρακτοι λογαριασμοί – Μηδενικό ταμείο για μελέτες – «μία η άλλη» έσοδα έξοδα!
«Όσα έσοδα έχει τα χρησιμοποιεί για έξοδα καθημερινότητας. Για βλάβες και για συντήρηση γεωτρήσεων αντλιοστασίων κλπ. Ακόμα και η προσαύξηση του 80% που υπάρχει στους λογαριασμούς η οποία είναι για μελέτες και έργα, καταναλώνεται στο σύνολό της για τις ανάγκες της καθημερινότητας» τόνισε ο κ Ιωσηφίδης.
«Δηλαδή αυτή τη στιγμή για μελέτες διαθέσιμα έχουμε «0» ευρώ. Σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό των λογαριασμών περίπου το 70% να είναι ανείσπρακτοι. Χωρίς να έχει η ΔΕΥΑΩ προσωπικό να εισπράξει όπως έχει για παράδειγμα η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου».
Υπολειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Λητής – δέχεται βοθρολύματα
Σε ιδιωτική τεχνική εταιρεία με εμπειρία στη λειτουργία Βιολογικών Καθαρισμών για τη λειτουργία του Βιολογικού της Λητής απευθύνθηκε ο κ. Ιωσηφίδης. «Ένας από τους λόγους που μου είπαν ότι ο βιολογικός δεν κάνει τη δουλειά για την οποία στήθηκε, είναι τα βοθρολύματα τα οποία πέφτουν στον βιολογικό. Δηλαδή ο βιολογικός δεν έχει τις προδιαγραφές να δέχεται βοθρολύματα τα οποία είναι «συμπυκνωμένα». «Θα έπρεπε» είπε «να υπάρχει προεγκατάσταση, να έρχονται τα βυτία να αδειάζουν, να αραιώνονται τα λύματά τους και μετά να εισέρχονται στον βιολογικό. Δηλαδή η άποψη της τεχνικής εταιρείας είναι ότι θα έπρεπε να μη δέχεται καθόλου βοθρολύματα ο βιολογικός».
Κινδυνεύει με πρόστιμο η ΔΕΥΑΩ για τον Βιολογικό
«Ο Βιολογικός υπολειτουργεί. Τα λύματα που πηγαίνουν εκεί μετά την επεξεργασία, οι μετρήσεις τους δεν είναι αυτές που θα έπρεπε για να αναρτώνται κάθε μήνα στο site του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να έχει παρθεί μία προφορική παράταση, η οποία κάποια στιγμή θα εκπνεύσει, με αποτέλεσμα να έχουν κάποιο πρόστιμο. Το μέγεθος του οποίου δεν το γνωρίζω ούτε μπήκα στη διαδικασία να το μάθω, γιατί θα είναι μεγάλο».
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τις «μη επιλέξιμες δαπάνες» που δεν υπάρχουν
Για το έργο αποχέτευσης σε Πεντάλοφο και Νεοχωρούδα χρειάζονται «μή επιλέξιμες δαπάνες 100 χιλιάδες ευρώ» υπογράμμισε ο κ Ιωσηφίδης. Τα λεφτά όμως όπως είπε δεν υπάρχουν. «Μελλοντικά είναι να γίνουν τα έργα αποχέτευσης Μεσαίου – Φιλαδέλφειας και η αντικατάσταση ύδρευσης των εσωτερικών δικτύων της Μυγδονίας το οποίο είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε γιατί η τεράστια ποσότητα νερού που παράγουν οι γεωτρήσεις χάνεται κάτω από τους δρόμους. Και τα δύο αυτά τα δύο έργα έχουν μή επιλέξιμες δαπάνες τις οποίες πρέπει να βρει η ΔΕΥΑΩ και να τις χρηματοδοτήσει. Μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τα δύο μαζί.» «Δυνατότητα για την επίβλεψη των δύο νέων έργων από την τεχνική υπηρεσία δεν υπάρχει και με υπουργική παρέμβαση θα μπορούν να συμπράξουν εκτός από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης σαν επίβλεψη και ιδιώτες οι οποίοι θα είναι με κάποιο τρόπο πιστοποιημένοι κλπ.»
«Το κόστος της επίβλεψης αυτών των δύο έργων θα κυμανθεί περίπου πάνω από τις 300 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή από τη μία θα έχουμε να κάνουμε κάποια έργα να υλοποιήσουμε άνω των 5-6 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα είναι όλα χρηματοδοτούμενα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε και μία δαπάνη αθροιστικά τα μη επιλέξιμα μαζί με την επίβλεψη κοντά στα 20 εκατομμύρια. Από που θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα;» διερωτήθηκε στο τέλος ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΩ.
Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Καλλιθέα.
«Θα πρέπει να γίνει μία μελέτη αντίστοιχη με αυτή που έχει γίνει στη Μυγδονία η οποία κόστισε 150 χιλιάδες ευρώ. Ταυτόχρονα έκανα έρευνα για την αντικατάσταση των αγωγών στη Νεοχωρούδα και στον Πεντάλοφο, 200.000 ευρώ το κάθε χωριό χωρίς το κόστος των μελετών».
Υποστελέχωση – ένα άτομο για όλα
«Ένα άτομο. Τα προβλήματα που υπάρχουν από την υποστελέχωση της υπηρεσίας είναι τα λάθη που βγαίνουν στις πληρωμές του έργου. Ακόμα δεν έχουν μαζευτεί τα έγγραφα για να προσληφθούν τα δέκα άτομα στην υπηρεσία μέσω ΑΣΕΠ […] Ταυτόχρονα η μισθοδοσία ατόμων ανέρχεται περίπου στα 150.000. Πείτε μου αυτή η υπηρεσία, που τόσα παίρνει τόσα δίνει και αντιμετωπίζει την καθημερινότητα, πως θα αντιμετωπίσει όλα αυτά που θα έρθουν στο μέλλον. Είναι θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής των δημοτών, δεν είναι κάτι αστείο».
Παντελής Τσακίρης: «Όλα στο φως»
«Να έρθουν όλα στο φως», είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη, τονίζοντας οι τελευταίες εξελίξεις σημαίνουν διαχειριστικό έλεγχο ταυτόχρονα με την έναρξη μίας χρονοβόρας διαδικασίας εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΩ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Polites Oraiokastrou στις 6 Νοεμβρίου, που ήθελε τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου να ετοιμάζει διαχειριστικό έλεγχο στη Δημοτική Επιχείρηση.
Οι αποκαλύψεις του κ. Ιωσηφίδη είναι πολύ σοβαρές και αν μη τι άλλο χρήζουν άμεσης και ξεκάθαρης απάντησης.
Πηγή: politesoraiokastrou.gr
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!