Οικονομία

Σήμερα 20:09 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 20:19

Athens Energy Summit: Η Ελλάδα κρίκος στον ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Καθώς η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις κυριαρχούν στην παγκόσμια ατζέντα, το Athens Energy Summit 2025 δυναμικά, ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ενεργειακού μέλλοντος

Athens Energy Summit: Η Ελλάδα κρίκος στον ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτούς, συζήτησαν κορυφαίοι νομικοί και στελέχη της ενέργειας στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.

Η Ζωή Στολάκη, Διευθύντρια Εταιρικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε., μίλησε για την ανάπτυξη και ενίσχυση της αγοράς ανανεώσιμων αερίων, αναλύοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις πρόσφατες εξελίξεις. Αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές κατηγορίες ανανεώσιμων αερίων: το βιοαέριο, που προέρχεται από οργανικά απόβλητα, το βιομεθάνιο, μια πιο καθαρή μορφή βιοαερίου που μπορεί να εισαχθεί στα δίκτυα φυσικού αερίου, το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών, και το συνθετικό φυσικό αέριο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υλοποιεί πιλοτικά προγράμματα για την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο, τη μεταφορά του μέσω του δικτύου φυσικού αερίου και τη χρήση του στη βιομηχανία και τις μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες τεχνολογικές λύσεις όπως τα συστήματα αναερόβιας χώνευσης και οι μονάδες αναβάθμισης βιοαερίου.

Όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρουσίασε τις πρόσφατες νομικές εξελίξεις, εστιάζοντας στον Νόμο 5037/2023, που επιτρέπει τη χρήση του βιομεθανίου στα δίκτυα φυσικού αερίου και επεκτείνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ σε θέματα ανανεώσιμων αερίων. Επίσης, αναφέρθηκε σε κανονισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία πρατηρίων βιομεθανίου και υδρογόνου, καθώς και στις ευρωπαϊκές πολιτικές Fit for 55 και REPowerEU, που ενισχύουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων αερίων.

Σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική, ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) 2024 θέτει φιλόδοξους στόχους για την παραγωγή βιομεθανίου. Η ανάπτυξη της αγοράς θα βασιστεί σε μέτρα όπως η αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου, η ίδρυση νέων μονάδων βιομεθανίου, η έγχυση του παραγόμενου αερίου στα δίκτυα και η χρήση του στις μεταφορές.  

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και την οικονομική στήριξη των νέων τεχνολογιών, καθώς και την ανάγκη για δημιουργία υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογόνου, καθιστώντας την Ελλάδα κρίκο σε έναν ευρύτερο ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και κινήτρων, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αγορά ανανεώσιμων αερίων, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή αυτονομία», τόνισε.

Ο Σταμάτης Δρακακάκης, Εταίρος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Zepos & Yannopoulos, ανέλυσε τη σημασία των κανόνων ανταγωνισμού για τη βιωσιμότητα της αγοράς ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «τα πρότζεκτ πρέπει να είναι συμμορφωμένα με τις ανάγκες των κανόνων του ανταγωνισμού». Υπογράμμισε ότι οι κανόνες αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στο ευρωπαϊκό Green Deal, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι οριζόντιες συνεργασίες στον χώρο της ενέργειας, τονίζοντας τη λεπτή γραμμή μεταξύ αυτών και των καρτέλ. Παράλληλα, μίλησε για τη σημασία των κρατικών ενισχύσεων στην υλοποίηση της πράσινης συμφωνίας και την αποφυγή του παραγκωνισμού των ιδιωτικών δαπανών. Παρουσίασε βασικά εργαλεία αξιολόγησης για την ενέργεια, όπως ο γενικός απαλλακτικός κανονισμός, οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του περιβάλλοντος και οι κρατικές εγγυήσεις.

Η Σοφία Μιχελάκη, Δικηγόρος, Chief Officer, Legal & Governance, στον ΔΕΣΦΑ, ανέδειξε τη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνοντας ότι «η κυριότερη αρχή που υπηρετεί είναι η αποφυγή συγκέντρωσης ενεργητικής ισχύος στα χέρια ενός ή ομάδας προμηθευτών». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ευρώπη λόγω της εξάρτησής της από έναν προμηθευτή και στο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να ωριμάσει το θεσμικό πλαίσιο. Τόνισε την ανάγκη για ένα ασφαλές νομοθετικό περιβάλλον που να προσελκύει επενδυτές και ανέφερε ότι «το φυσικό αέριο δεν είναι παρελθόν». Παρουσίασε τα σχέδια του ΔΕΣΦΑ και άλλων φορέων στην Ευρώπη για τη δημιουργία δικτύου υδρογόνου, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στη μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο.

Η Φωτεινή Αντωνοπούλου, Νομική Σύμβουλος στη Motor Oil Renewable Energy, επικεντρώθηκε στο πλαίσιο και τα κίνητρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά δίκτυα λόγω της συνεχούς διείσδυσης των ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως «οι λειτουργικοί περιορισμοί και οι περικοπές θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ». Τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση των δικτύων, αλλά και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων. «Απαιτείται ευέλικτη ρυθμιστική προσέγγιση και δυναμικό πλαίσιο παροχής κινήτρων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλας Βαφειάδης, Επικεφαλής Διεθνών Ειδήσεων - Παρουσιαστής Ειδήσεων του ANT1 TV και Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η πράσινη μετάβαση

Τα εργαλεία χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης γενικότερα και της Ελλάδας ειδικότερα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδρομή καλούνται να διαδραματίσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που συντόνισε η Φαίη Χρυσοχόου, Δημοσιογράφος του ANT1 TV.

Σύμφωνα με τη Μαριάννα Ναθαναήλ, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στον ενεργειακό μετασχηματισμό, αποφασίζοντας να διαθέσει φέτος περίπου 95 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. “Είμαστε ο πλέον κατάλληλος χρηματοδότης για την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά, μέσα από τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρη την χώρα” είπε η κυρία Ναθαναήλ.

Χαρακτήρισε το ταμείο απανθρακοποίησης ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενεργειακή απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο, κάνοντας λόγο για ένα ποσό γύρω στο 1,6 δις ευρώ, που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα λειτουργήσει ως επιχορήγηση προς τις εταιρείες που θα υλοποιήσουν έργα στα νησιά, με την προϋπόθεση να τα ολοκληρώσουν έως το 2032. “Είμαστε σε θέση να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία” σχολίασε η κυρία Ναθαναήλ, προσθέτοντας ότι για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα υπάρχει ενδιαφέρον και από εταιρείες του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο Fulvio Capurso, Head of Sector - Private Investment, EU Commission, DG NEAR σημείωσε πως αυτή η νέα διεύθυνση της Κομισιόν θα δώσει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, κοιτάζοντας τόσο την εσωτερική αγορά όσο και τις στρατηγικές συμπράξεις. “Προσπαθούμε να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και να στηρίξουμε τις χώρες στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης” σχολίασε στη διαδικτυακή του παρέμβαση. Όπως είπε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, με μείωση του επενδυτικού κινδύνου. “Θέλουμε να ακούσουμε τον ιδιωτικό τομέα για να βρούμε το κατάλληλο μίγμα εργαλείων. Η νέα διεύθυνση θα είναι ανοιχτή στις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα” προσέθεσε ο κ. Capurso.

Ο Παναγιώτης Λευθέρης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Στήριξης Εργασιών Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, ανέφερε πως το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης πηγαίνει αρκετά καλά στην χώρα, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να συμβάλλουμε όλοι. “Τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να πετύχουμε άμεσα: η μείωση του ενεργειακού κόστους, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, η ενεργειακή αυτονομία της χώρας και η μείωση των ρύπων, γιατί οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια” τόνισε ο κ. Λευθέρης. Σημείωσε πως το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας για έργα ΑΠΕ φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς, παρέχοντας εργαλεία για πλήρη ευελιξία και ταχύτητα στην χρηματοδότηση, αλλά και για την αντιστάθμιση κινδύνων.

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, Head of Project Finance της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε πως ο τομέας της ενέργειας και των ΑΠΕ αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από την τράπεζα. Σημείωσε πως η τράπεζα έχει χαμηλότερες αποδόσεις στις χρηματοδοτήσεις τέτοιων έργων, ενώ τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούμε και έργα με corporate PPAs. “”Στην Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζουμε τους εθνικούς στόχους για την πράσινη μετάβαση” τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το οποίο χρηματοδοτεί κατ' αποκλειστικότητα η τράπεζα. Πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη φυσική μπαταρία στην Ευρώπη.

Ο Μανώλης Καλαϊτζάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, σημείωσε ότι μετά από προσπάθειες δύο ετών τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα Διμερών Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs). “Ουσιαστικά σε αυτή την πλατφόρμα συναντάται η προσφορά με τη ζήτηση. Πρόκειται για ένα ζωντανό οικοσύστημα που θέλουμε να αναπτύξουμε, ” είπε ο κ. Καλαϊτζάκης, εξηγώντας πως οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν την παραγωγή τους ή να αγοράσουν την ενέργεια που αναζητούν. Υπογράμμισε ότι η πλατφόρμα έχει ήδη υποδεχθεί τα πρώτα δέκα μέλη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, αποκαλύπτοντας ότι στρατηγική του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η επέκταση του εγχειρήματος. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και με τις τράπεζες. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση” συμπλήρωσε ο κ. Καλαϊτζάκης.

Athens Energy Summit

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: «Κάντο όπως με το πετρέλαιο»

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που κρύβονται στα υπεράκτια αιολικά πάρκα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 14ου Athens Energy Summit, με τον Chen Herzog, Chief Economist και Partner στην BDO, να στέλνει το μήνυμα ότι «μπορούμε να μάθουμε από τα μαθήματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που πέρασαν από τις εξορύξεις στην στεριά στις εξορύξεις στα βαθιά νερά, ιδιαίτερα στα πεδία της Μεσογείου».

Μάλιστα, ο κ. Herzog διαβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός των διαφορετικών πηγών ενέργειας της Μεσογείου (φυσικό αέριο και υπεράκτια αιολικά πάρκα), κυρίως μέσω των έργων Great Sea Interconnector, EastMed Gas Pipeline και offshore RES, μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών της περιοχής και να αντικαταστήσουν την ενέργεια που εισήγαγε η Ευρώπη από τη Ρωσία.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι το κόστος των τουρμπινών μειώνεται, ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Περιοχές όπως η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για υπεράκτια αιολικά έως 20GW», τόνισε ο Herzog. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η δυσκολία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών είναι μεγαλύτερη στη Μεσόγειο σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη, όπου η θάλασσα είναι πιο ρηχή και οι άνεμοι πιο ισχυροί.

Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους που διαθέτει στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA), τόνισε ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Wind Energy Association, υπογραμμίζοντας τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που έχει καταγράψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προκλήσεις για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που παρουσιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να εξελιχθούν σε ευκαιρία για την Ελλαδα, αφού θα της δώσουν χρόνο «για να κλείσει το χάσμα και να είναι έτοιμη να παρουσιάσει βιώσιμες επενδύσεις και εφαρμόσιμα σχέδια».

Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Παπασταματίου είπε: «Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι κοινές για όλες τις παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα υπεράκτια δεν θα είναι εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται το κράτος να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες. Η πλειοψηφία πρέπει να έχει σωστή πληροφόρηση για να στηρίξει αυτά τα έργα.»

Η Φλώρα Καραθανάση, Offshore Wind Programme Lead στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων, τόνισε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει ακόμα λάβει οριστική έγκριση το Εθνικό πρόγραμμα για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα στο επόμενο βήμα.

Εφόσον εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα θα ακολουθήσει δημόσιος διαγωνισμός για τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες μέτρησης για τις οποίες θα δημιουργηθεί ειδικό όχημα, αλλά και η επικοινωνία των σχεδίων στις τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών θα οργανωθούν ειδικές εκστρατείες και workshop ώστε να υπάρχει «διαφάνεια για το τι σχεδιάζουμε να κάνουμε», όπως είπε η κυρία Καραθανάση. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αναπτυχθούν εθνικές αλυσίδες προμηθειών και δραστηριότητες από ελληνικές εταιρείες που θα μειώσουν το κόστος των έργων.

Στο φιλόδοξο, αλλά προβληματικό, σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε ο John Roberts, Energy Security Specialist στην Methinks. Όπως εξήγησε ο κ. Roberts, σύμφωνα με μελέτη της International Finance Corporation, το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει 157 GW υπεράκτιου αιολικού δυναμικού. Ωστόσο, ο Διάδρομος Πράσινης Ενέργειας, που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με ικανότητα μεταφοράς ισχύος 3,9 GW μέσω τριών καλωδίων HVDC που θα εκτείνονται σε 3.000χλμ τίθεται εν αμφιβόλω μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Γεωργία.

Σε περίπτωση, πάντως, που το έργο ολοκληρωθεί, όπως επεσήμανε ο κ. Roberts, θα δώσει σήμα στην αγορά ότι ανάλογα μεγάλα έργα είναι βιώσιμα και σε άλλες περιοχές όπως η Ελλάδα.

Τη συζήτηση συντόνισε η Αφροδίτη Ξύδη, εκτελεστική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Πολιτικής Deon.

Athens Energy Summit

Το υδρογόνο είναι εδώ για να μείνει

Στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit, συζητήθηκε επίσης εκτενώς το υδρογόνο ως βασικός παράγοντας της ενεργειακής μετάβασης και οι προκλήσεις που συνοδεύουν την ανάπτυξή του.

Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι το ενδιαφέρον για το υδρογόνο αυξάνεται ραγδαία, αλλά οι επενδύσεις δεν συμβαδίζουν ακόμη με τις φιλοδοξίες. «Το υδρογόνο είναι εδώ για να μείνει, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μην μείνουμε έξω από αυτή τη μεγάλη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ενώ στη Λατινική Αμερική πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις, στην Ελλάδα η παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι ακόμη μηδενική. «Εμείς θα ενισχύσουμε την παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα και ελπίζουμε οι τεχνολογικές εξελίξεις να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου», είπε, επισημαίνοντας πως η τρέχουσα παραγωγή υδρογόνου είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Σε νομοθετικό επίπεδο, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, το οποίο σύντομα θα αποκτήσει το δικό του νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, προανήγγειλε την επιδότηση μιας επένδυσης 100 εκατομμυρίων ευρώ της Motor Oil για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς και τη στήριξη υδρογονοκίνητων λεωφορείων και υποδομών στη Δυτική Μακεδονία μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να συμμετέχουμε στο παιχνίδι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εξετάζει τη συμμετοχή της σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου προς τη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας και άλλων χωρών. «Η Γερμανία μας πιέζει να χρηματοδοτήσουμε έναν αγωγό, καθώς θεωρεί ότι οι τιμές εδώ είναι πιο χαμηλές», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική, ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την εισαγωγή 20 εκατ. τόνων υδρογόνου μέχρι το 2030, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της προσεκτικής ενεργειακής στρατηγικής.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα μέσω των ΑΠΕ θα αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νέα διοίκηση Τραμπ δεν θα ανατινάξει τα πάντα».

Η Ελένη Μπαϊράμη, Ιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Eco Hellas, αναφέρθηκε στον ρόλο του βιοαερίου στη μείωση των εκπομπών και στην παραγωγή βιομεθανίου μέσω αποβλήτων. Τόνισε τη σημασία ενός σταθερού νομοθετικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος παραγωγής υδρογόνου στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα υψηλό συγκριτικά με το βιοαέριο. «Ένας ιδιώτης περιμένει ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, να γνωρίζει τις ταρίφες και να έχει έναν ορίζοντα για βιώσιμα έργα», επεσήμανε.

Ο Eser Ozdil, Non-Resident Fellow στο Atlantic Council in Turkey, μίλησε για τις προκλήσεις στην εμπορική αξιοποίηση του υδρογόνου, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Το υδρογόνο έχει γίνει δημοφιλές, αλλά το κόστος του παραμένει υψηλό», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα υπάρχοντα projects αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κατάλληλων πολιτικών και κινήτρων για την ενίσχυση του τομέα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νικόλας Βαφειάδης, Επικεφαλής Διεθνών Ειδήσεων και παρουσιαστής του ΑΝΤ1 TV, καθώς και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Athens Energy Summit

Το 14ο Athens Energy Summit το οποίο διοργανώθηκε από την Tsomokos Communications και τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική και διαμορφώνει τον διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Όλες τις εργασίες του 14ο Athens Energy Summit μπορείτε να παρακολουθήσετε με ένα κλικ εδώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Eurovision - Τουρκία: Η καταγγελία στην EBU και οι αιχμές για την γενοκτονία των Ποντίων

ΕΚΠΑ για Σαντορίνη – Αμοργό: Οι 6400 σεισμοί και τα 2 σενάρια για την σεισμική ακολουθία

Τροχαίο στο Νέο Ψυχικό: 88χρονη η οδηγός που προκάλεσε το δυστύχημα



12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)