Οικονομία

Σήμερα 09:35

Τράπεζες: Τα νέα μέτρα, οι προμήθειες και ο “λογαριασμός”

Τι προβλέπεται για χρεώσεις, ΕΝΦΙΑ, αλλά και IRIS. Ποιος είναι ο ''λογαριασμός'' για τις τράπεζες από την δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Τράπεζες: Τα νέα μέτρα, οι προμήθειες και ο “λογαριασμός”

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Σε περίπου 310 εκατ. ευρώ ανέρχεται o «λογαριασμός» για τις τράπεζες από την δέσμη μέτρων που εξήγγειλε εχθές ο Πρωθυπουργός.

Το κόστος από τον μηδενισμό των «λαϊκών» προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικών ταμείων κ.ά συν το κόστος από την επιβολή πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ υπολογίζεται σύμφωνα με υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές στα 100 εκατ. ευρώ.

Το κόστος από τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ αφορά, μόνο τα οικιστικά ακίνητα, περίπου 16.000 για όλο το σύστημα (τράπεζες και servicers) και υπολογίζεται στην περιοχή των 10 εκατ. ευρώ.

Οι άλλες δύο δράσεις που κοστολογούνται στα 200 εκατ. ευρώ αθροιστικά αφορούν τα 100 εκατ ευρώ που θα δώσουν οι τέσσερις τράπεζες για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και 100 εκατ ευρώ το εθελοντικό πρόγραμμα (που επίσης αφορά τις τέσσερις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha BankΑΛΦΑ -0,12%) για την ανακαίνιση ή και ανέγερση σχολείων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο μέτρων για τις τράπεζες περιλαμβάνεται και ο μηδενισμός των χρεώσεων για αναλήψεις από ATM σε περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σήμερα ο ΥΠΕΘΟ Κωστης Χατζηδακης.

Τα μέτρα θα τεθούν σε πρακτική εφαρμογή από τον Ιανουάριο.

Αντισυνταγματικό

Η εξαγγελία για διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ στα οικιστικά (σ.σ. αυτό θα διευκρινιστεί σήμερα στην εξειδίκευση των μέτρων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) ακίνητα από το 2026, έχει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προκαλέσει ήδη την αντίδραση σε ορισμένα ξένα funds που έχουν αγοράσει δάνεια και τα ακίνητα ενέχυρά τους.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης υποστηρίζουν στο Euro2day.gr ότι πιστεύουν ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και κάποια εξ αυτών δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή των ξένων funds έχουν προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων και τη διαχείρισή τους πραγματοποιούν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).

Από την πλευρά των τραπεζών δεν προκύπτει τέτοια διάθεση, ωστόσο, η όποια δικαστική απόφαση υπάρξει – εφόσον τα funds κινηθούν νομικά – θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα.

Τα οικιστικά ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά REOs οι τράπεζες ανέρχονται σε 8.500 και αντίστοιχα άλλα 8.500 βρίσκονται υπό διαχείριση στα χαρτοφυλάκια REOCOs των servicers.

Η χρηματοδότηση του Φορέα

Με βάση τα μέτρα οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha BankΑΛΦΑ -0,12% και Eurobank) θα χρηματοδοτήσουν με 100 εκατ. ευρώ τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 90 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνειο και τα 10 εκατ. ευρώ από equity. Ο κουμπαράς των 100 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στον Φορέα να ξεκινήσει την επαναγορά των ακινήτων των ευάλωτων οικονομικά, καθώς η λειτουργία του προβλέπει την αγορά του ακινήτου, την επαναμίσθωση στον δανειολήπτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να το επαναγοράσει στην 12ετία.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη

Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης οι τράπεζες καλούνται να δώσουν 100 εκατ. ευρώ (25 εκατ έκαστη) για την ανακαίνιση ή και κατασκευή σχολικών μονάδων. Το αν αυτό το ποσό θα δοθεί άπαξ εντός του 2025 ή σε βάθος χρόνου (κι άλλων οικονομικών χρήσεων) δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά είναι σημαντικό, διότι αυτά τα ποσά αφαιρούνται από την κερδοφορία.

Τραπεζικές πηγές, πάντως, σημειώνουν ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, ο τραπεζικός τομέας, έχει στηρίξει κοινωνικές δράσεις με ποσό που φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι προμήθειες

Το τοπίο της επιβάρυνσης από τα δύο μέτρα επί των προμηθειών είναι ξεκάθαρο και διαμορφώνεται στα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον μηδενισμό των καθημερινών προμηθειών και το πλαφόν προμήθειας 0,50% στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ.

Ολα τα μέτρα για τις τράπεζες

  • Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών)
  • Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
  • Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
  • Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
  • Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
  • Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  • Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
  • Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
Πηγή: euro2day.gr
12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)