Γενικά
Πιέσεις των θεσμών για εκκαθάριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων
Πώς η ρύθμιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας λειτουργεί ως «κίνητρο κα μαστίγιο» στην ελληνική πλευρά για να τρέξει μια σειρά εκκρεμοτήτων.
Του Νίκου Ρογκάκου
Η ρύθμιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η σύνδεσή της με την δόση των 970 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στις παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους λειτουργεί όπως παγίως συμβαίνει ως «κίνητρο κα μαστίγιο» στην ελληνική πλευρά για να τρέξει μια σειρά εκκρεμοτήτων.
Η προεκλογική ραστώνη ή για τους θεσμούς το προεκλογικό ζύγι και οι σχετικές σταθμίσεις έχουν φέρει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες καθυστερήσεις σε σειρά ζητημάτων κορυφαία εκ των οποίων είναι η προώθηση της εκκαθάρισης των επιχειρηματικών δανείων (όχι μόνο εκείνων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία), της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων αλλά και προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως φαίνεται στο Europgroup της Καθαράς Δευτέρας, είναι δύσκολο να ληφθεί απόφαση εκταμίευσης για τη δόση του σχεδόν 1 δισεκ. Πάντα βέβαια μπορεί αυτό να γίνει μετά από συνεδρίαση του EWG ενώ υπάρχει και το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουτυρώστε.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ακόμη κι εντός των επόμενων 24ώρων επιδιώκει να καταθέσει το διάδοχο νόμο Κατσέλη, ώστε να δείξει ότι κινείται γρήγορα κι ότι τηρεί τα χρονοδιαγράμματα. Πάντως μέχρι να περάσει από τη Βουλή το νέο πλαίσιο δε θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση που αποτελεί ένα από τα συμφωνηθέντα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά τη συνάντηση την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από το θέμα με την πρώτη κατοικία όπου, οι διοικήσεις των τραπεζών, τονίζουν ότι δε θα έχει επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, η εκταμίευση συνδέεται και με τις ιδιωτικοποιήσεις και δη τις λιγνιτικές μονάδες. Εκεί αναμένεται να φανεί αν στη β΄ φάση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατατεθεί ουσιαστική πρόταση και θα αποφευχθεί η όποια περιπλοκή, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο είτε σε συζήτηση για τα υδροηλεκτρικά είτε σε πώληση των λιγνιτικών με όρους εκποίησης.
Επίσης η συμπερίληψη στη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο πρώτη κατοικία είναι σημαντικό και λειτουργεί ως αφορμή πίεσης και για τα άλλα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν και πολύ μεγαλύτερο όγκο και επηρεάζουν καταλυτικά την λογιστική εικόνα των τραπεζών. Σημειώνεται ότι και το ΔΝΤ αλλά και οι θεσμοί συνολικά έχουν ασκήσει και στο παρελθόν μεγάλες πιέσεις για επιταχύνσεις στο μέτωπο αυτό με πωλήσεις δανείων σε fund κτλ.
«Τη στιγμή αυτή έχουμε στο μυαλό μας την προστασία της α’ κατοικίας. Μετά την Καθαρά Δευτέρα θα έλθει η τροπολογία, δηλαδή την εβδομάδα που έρχεται» τόνισε με νόημα την Παρασκευή κυβερνητική πηγή.
Ερωτηθείς ο ίδιος για το εάν έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», επεσήμανε ότι «εγώ νομίζω ότι συμφωνήσαμε. Το κρίσιμο θέμα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Εγώ προβλέπω ότι θα περιλαμβάνονται και τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτός κι αν έχουμε ανατροπές».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!