Γενικά

12 Φεβρουαρίου 2019 18:23

Φορολογικές δηλώσεις: Τι σημαίνουν τα διαφορετικά εκκαθαριστικά για κάθε σύζυγο

Το νέο έντυπο Ε1 της εφορίας. Τι ισχύει για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι σημαίνουν τα διαφορετικά εκκαθαριστικά για κάθε σύζυγο
-

Διαφορετικό εκκαθαριστικό από την εφορία θα λάβουν φέτος οι σύζυγοι, ανεξάρτητα αν υποβάλουν ξεχωριστή ή κοινή φορολογική δήλωση.

Στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπογραμμίζεται πως θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

Έτσι στην περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου για έναν από τους δύο δεν θα γίνεται συμψηφισμός με οφειλές προς την εφορία που ενδεχομένως έχει ο άλλος σύζυγος.

Σημειώνεται ότι το ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τους συζύγους δεν μεταβάλλει τον τρόπο φορολόγησης ούτε το ύψος του φόρου που τους αναλογεί, αφού και σήμερα για τα εισοδήματα τους φορολογούνται ξεχωριστά.

Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με δήλωση μεταβολής, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.

Ως εκ τούτου, φέτος αναμένεται να εκδοθούν περισσότερα από τρία εκατομμύρια επιπλέον εκκαθαριστικά, ενώ σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δυο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου, ένας από κάθε σύζυγο. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση, στην περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα πρέπει να δηλωθεί και από τους δύο.

Δείτε το νέο έντυπο Ε1

Έντυπο Ε1 - Εφορία - 1

Έντυπο Ε1 - Εφορία - 2

Έντυπο Ε1 - Εφορία - 3

Έντυπο Ε1 - Εφορία - 4

*Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)