Γενικά

22 Ιανουαρίου 2019 18:22

Τα πέντε “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Ποιες είναι οι μεταμνημονιακές εκκρεμότητες και σε ποια ζητήματα εκφράζει αντιρρήσεις το κλιμάκιο των δανειστών που βρίσκεται στην Αθήνα.

Τα πέντε “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές
-

Του Νίκου Ρογκάκου

“Κόκκινα” δάνεια, λιγνιτικές μονάδες, προστασία α΄ κατοικίας, ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση κατώτατου μισθού είναι τα πέντε “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών και αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Το κουαρτέτο των πιστωτών βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής), ενώ το πρωί είχαν συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν χθες με τους εκπροσώπους των κομμάτων οι επικεφαλής των δανειστών έδειξαν ενοχλημένοι από την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μολονότι πρόκειται για μια διάταξη “ταφόπλακα” για τα κατώτατα ημερομίσθια που συνέθλιψαν οι “μυλόπετρες” του μνημονίου. Μάλιστα τα στελέχη της Κομισιόν ήταν πλήρως ενημερωμένα για το περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις από 5% έως 10% στον κατώτατο μισθό. Αφού επανέλαβαν την επίσημη θέση της Κομισιόν για μια «λελογισμένη αύξηση», άφησαν ωστόσο να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν σε ένα ποσοστό αναπροσαρμογής των κατώτατων ημερομισθίων που δεν θα ξεπερνούσε το 7-7,5%, θεωρώντας υπερβολικό το 10%. Το θέμα πάντως θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με τους θεσμούς και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό προς το τέλος του μήνα.

Κουαρτέτο - τρόικα - θεσμοί - δανειστές - αξιολογηση

Εκτός από τον υποκατώτατο μισθό και τα εσωτερικά ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί στους ιδιώτες, ανήσυχοι έδειξαν οι δανειστές και για τις δικαστικές αποφάσεις. Το σχόλιο που έκαναν ήταν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικό κόστος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Όλες αυτές οι ανησυχίες θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις που θα παρουσιάσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ.

Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πιέσουν περαιτέρω την Κυβέρνηση και παρά τα όσα λένε, ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει να ξηλώνει το μνημονιακό “πουλόβερ”, θα ανάψουν το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των κερδών ύψους 750 εκατ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Γεγονός που θα συμβάλει στο να τονωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις αγορές και να υποχωρήσουν οι σημερινές υψηλές αποδόσεις.

Η εναρκτήρια συνάντηση με τους δανειστές ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup, και μία ώρα μετά η συζήτηση μπήκε κατευθείαν στο μείζον θέμα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης:  

  1. το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και
  2. τo σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δημιουργία σχήματος (Asset Protection Schemes) που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Ειδικότερα, θα συζητηθούν η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου “Εστία” που προβλέπει την επιδότηση, υπό προϋποθέσεις, της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος και το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας που σήμερα φτάνει τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.
  3. Επιπλέον, αν και το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι προκρίνει το ιταλικό μοντέλο (APS) για το “ξεφόρτωμα” ως και 20 δισ. ευρώ “κόκκινων” δανείων, το μείζον θέμα των ακριβών κρατικών εγγυήσεων και αντιστοίχως των υψηλών προμηθειών των τραπεζών, προβληματίζει για ενδεχόμενες δημοσιονομικές επιπλοκές στον τρέχοντα αλλά και στους επόμενους Προϋπολογισμούς.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)