Ευρωπαϊκή Ενωση
Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup του Ιουνίου
Θετική η αποτίμηση της αναπτυξιακής στρατηγικής. Ικανοποίηση από Μοσκοβισί. "Χρειάζονται ισχυρά μέτρα για ελάφρυνση" λέει ο Κερέ.
«Παραγωγική» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά το τέλος της άτυπης συνεδρίασης στη Σόφια.
Όπως είπε ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών, «είχαμε καλά νέα από την Αθήνα εσχάτως, ειδικά στο μέτωπο των δημοσιονομικών, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4%» κάτι που χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικό».
«Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, ώστε να εξεταστούν τα ανοικτά θέματα και να προχωρήσει η τεχνική συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμή εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία. Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου.
Μοσκοβισί: Ικανοποίηση στο Eurogroup
Με θετικά σχόλια και ικανοποίηση έγινε δεκτό το «λεπτομερές» σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε, από τη Σόφια, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Όπως σημείωσε, στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η τόνωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων. «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και όλοι οι υπουργοί εκτίμησαν την παρουσίαση του Ευκλείδη» τόνισε.
«Είμαστε στην τελική ευθεία» για την έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου» και οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαλαρώσουν μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε την επόμενη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Μαϊου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις προσπάθειες. Προχωράμε, αλλά χρειάζεται ακόμα κάποια δουλειά» υπογράμισε. Για το πλαίσιο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, μετά το πρόγραμμα, ο επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές. Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας δεν θα μοιάζει με νέο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί σε ένα «ισχυρό πακέτο» για την ελάφρυνσή του, ωστόσο χρειάζεται ακόμα περισσότερη προετοιμασία. Ο επίτροπος Οικονομίας επανέλαβε ότι στόχος είναι οι συνολικές αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. «Στις 20 Αυγούστου, το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει και παράλληλα θα σηματοδοτήσει το τέλος της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» τόνισε. «Γυρίζει σελίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη» συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί και κατέληξε: «Μαζί καταφέραμε να χτίσουμε ένα success story για την Ελλάδα».
Κερέ: Χρειάζονται ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους
«Πρώτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης» δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, που συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup, στη Σόφια.
«Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα» πρόσθεσε αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαίου.
O κ. Κερέ μίλησε για τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (όπου υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά), στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.
Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, τόνισε ότι είναι εξ' ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αν θα υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ωστόσο επισήμανε ότι μετά την 20ή Αυγουστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.
Για το θέμα του χρέους, ο κ. Κερέ υποστήριξε ότι χρειάζονται «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνσή του». «Είναι σημαντικό συστατικό για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσο πιο «εμπροσθοβαρή» είναι τα μέτρα, όσο πιο αυτόματα και με λιγότερους όρους συνοδεύονται, τόσο πιο γρήγορα θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των χρηματαγορών.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!