Γενικά
Κομβικό Eurogroup για την “επόμενη ημέρα”
H αναβάθμιση από την S&P, η γ΄ αξιολόγηση και η δόση, η πίεση του ΔΝΤ για το χρέος, η προληπτική πιστωτική γραμμή και οι …παραινέσεις Βίζερ για απολύσεις. Η αποτίμηση του ΥΠΟΙΚ
Κρίσιμο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς αναμένεται να σημάνει και τυπικά την λήξη της γ΄ αξιολόγησης, βάσει της απόφασης του EWG και με δεδομένη την «ουρά» της υλοποίησης 24 προαπαιτούμενων που απομένουν μέχρι την εκταμίευση της δόσης, στα μέσα Φεβρουαρίου.
Μέσα στην βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα, που αποτυπώθηκε και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, αλλά και στις δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, οι δανειστές θα θέσουν επί τάπητος τα δεδομένα για την «επόμενη ημέρα», μετά από το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.
Αφού είπε ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα θωρακισμένη από ποτέ, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται διευθέτηση του χρέους της από τους ευρωπαίους δανειστές της, για να μπορεί να είναι συνεπείς στην εξόφληση των υποχρεώσεων της.
Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα να γίνουν από την Ελλάδα, επεσήμανε από την πλευρά του ο απερχόμενος Πρόεδρος του EWG, Τόμας Βίζερ, ενώ το Ταμείο περιμένει τις τελικές αποφάσεις των ευρωπαίων για να αποφασίσει την μορφή υπό την οποία θα παραμείνει «παρών» στην Ελλάδα.
«Το φως στο τούνελ για την Ελλάδα άρχισε να φαίνεται» γράφει η Les Echos, ωστόσο αυτό που μένει να διασαφηνιστεί είναι ποιο ακριβώς θα είναι το καθεστώς μετά το τέλος των μνημονίων, καθώς η προοπτική της «καθαρής εξόδου» και της δυναμικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται να μην είναι πια στο πρώτο κάδρο των επιλογών.
Η πιθανότητα της ύπαρξης μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, παραμένει ισχυρή στις παρασκηνιακές εκτιμήσεις και επαφές, καθώς θα βοηθήσει και στην διατήρηση της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ (σημ: σήμερα γίνεται κατ΄ εξαίρεση - παρότι είναι σε χαμηλή βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης – καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, αυτό όμως τελειώνει τον Αύγουστο). Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να ζητηθεί από την Ελλάδα, όπως τονίζει ο Τόμας Βίζερ.
Μια άλλη λύση, που φαίνεται να κερδίζει «πόντους» στις Βρυξέλλες, είναι η ύπαρξη ενός «αναπτυξιακού πακέτου», με τήρηση των βασικών όρων του προγράμματος πχ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρυθμό ανάπτυξης, που θα συνοδεύεται από μέτρα για το χρέος και «πλάγιες» μορφές χρηματοδότησης όπως η διατήρηση της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Σε ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι καλές ειδήσεις δεν είναι πιά μεμονωμένα περιστατικά, εκτιμώντας ότι έρχονται κι άλλες θετικές ειδήσεις για την οικονομία.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!