Ευρωπαϊκή Ενωση
Διπλό “καμπανάκι” της ΕΚΤ για πλειστηριασμούς και ομόλογα
Τι ζήτησαν Νουί – Κερέ από τους Έλληνες τραπεζίτες για την απάλειψη εξαιρέσεων και την επίσπευση διαδικασιών. Ο κίνδυνος για το waiver και τον δανεισμό.
Να επιταχύνουν τις διαδικασίες διενέργειας πλειστηριασμών κατά πάντων των οφειλετών με κόκκινα δάνεια, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ από τους Έλληνες τραπεζίτες, κατά την συνάντηση τους στην Φρανκφούρτη.
Όπως τόνισαν η Ντανιέλ Νουί και ο Μπενουά Κερέ στους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όποιος οφειλέτης θέλει να προστατευθεί η πρώτη του κατοικία, μπορεί να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.
Στο επιχείρημα των Ελλήνων τραπεζιτών ότι δεν πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί για δάνεια μικρής αξίας, ιδίως σε όσα είναι στεγαστικά για αγορά πρώτης κατοικίας, τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, όσο και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί υπέδειξαν τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη.
Τα μέτρα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων συζητήθηκαν στο πλαίσιο των επικείμενων stress tests, για τα οποία καυτό ζήτημα είναι η αποτίμηση των ακινήτων που φέρουν ως ενέχυρα τα εν λόγω δάνεια.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπενουά Κερέ επεσήμανε στους Έλληνες τραπεζίτες ό,τι υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ένα είδος προγράμματος για την ελληνική οικονομία, μετά από τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος του μνημονίου, καθώς διαφορετικά θα σταματήσει η ΕΚΤ να κάνει δεκτά – όπως κάνει σήμερα, κατ΄ εξαίρεση, λόγω της υπαγωγής της Ελλάδας σε πρόγραμμα στήριξης – τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή χρηματοδότησης προς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα και το Δημόσιο.
Χωρίς ένα είδος προγράμματος, δεν θα γίνονται δεκτά τα ομόλογα και δεν θα μπορεί να παρασχεθεί ρευστότητα, καθώς απαραίτητος όρος για αυτό είναι να υπάρχει επαρκής αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους. Σημειώνεται, ότι σήμερα η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων απέχει κατά έξι βαθμίδες από την ελάχιστη αποδεκτή βαθμίδα για την παροχή ρευστότητας.
Λίγες ώρες αργότερα, το Reuters, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, μετέδιδε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τρεις εξόδους στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να δημιουργήσει "μαξιλάρι ασφαλείας" και να μπορεί να επιτυγχάνει χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!