Γενικά
ΚΑΣ: “ναι” σε μελέτες του επενδυτικού σχεδίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Ομόφωνη απόφαση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΚΑΣ).
Το «πράσινο φως» στις μελέτες χωροθέτησης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης, έδωσαν ομόφωνα, την Τρίτη, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Μεταξύ των όρων που συμπεριλάμβανε η έγκριση ήταν η εκπόνηση ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την καλύτερη προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα και η σύνδεσή του, μέσω πεζοδρομίου, με παρακείμενο λόφο όπου έχουν ανακαλυφθεί πρωτοελλαδικός οικισμός και ελληνιστικό οχυρό των χρόνων του Χρεμωνίδειου Πολέμου (3ος αι. π. Χ.).
Τον Μάρτιο του 2016, γνωμοδότηση του ΚΑΣ (που έγινε Υπουργική Απόφαση) και αφορούσε την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στην παραπάνω έκταση, άλλαξε τα δεδομένα ως προς την πρόσβαση του Ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα. Με την απόφαση αυτή (η οποία επαναλήφθηκε και ως όρος στη χτεσινή γνωμοδότηση), ο Ναός, που βρίσκεται εντός αδόμητης ζώνης απόλυτης προστασίας, θα μετατραπεί σε οργανωμένο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, με είσοδο από τον δημόσιο δρόμο, αποκομμένη και ανεξάρτητη από τις λουτρικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις μελέτες που εγκρίθηκαν χθες (10/10) από το ΚΑΣ, εντός των περιοχών ανάπτυξης προβλέπεται να διενεργηθούν μικρές προσθήκες, ανακαινίσεις και επισκευές σε υφιστάμενα κτίρια (π.χ. ξενοδοχεία Αρίων και Ναυσικά), κατεδάφιση του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου Αφροδίτη και ανέγερση 15 πολυτελών κατοικιών. Επίσης, θα γίνουν βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, πεζοδρομήσεις, ενώ θα ενισχυθεί και θα αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο. Σημειώνεται ότι εντός του ακινήτου, που έχει έκταση λίγο μεγαλύτερη από 301.800 τ.μ., λειτουργεί ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Στην έκταση μελέτης του επενδυτικού σχεδίου δεν εμπίπτει ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ δυο τμημάτων του ΕΣΧΑΔΑ και ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
Όλη η χερσόνησος του Μικρού Καβουρίου αποτελεί κηρυγμένο και οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο από το 2013, ενώ για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων εντός της περιοχής του Λαιμού Βουλιαγμένης θεσμοθετήθηκαν τρεις περιοχές ζώνες Α απολύτου προστασίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, με τον βωμό, τη δεξαμενή - κρήνη και την «Ιερατική Οικία», ο πρωτοελλαδικός οικισμός και τα κατάλοιπα ελληνιστικού κτιρίου, καθώς και η περιοχή του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου, όπου διατηρούνται τα λείψανα του «βορειοδυτικού πύργου» με τα προσκτίσματά του.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!