ΔΝΤ
“Βόμβα” από το ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές από σήμερα. Τι αναφέρουν τα προσχέδια Ευρωπαίων και ΔΝΤ για συμφωνία.
«Προκαταβολή» των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν την επικείμενη περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την πρόθεση του Ταμείου να ζητήσει πρόσθετα μέτρα στο μέλλον πριν ακόμη πέσουν οι υπογραφές για το 2019 και το 2020.
Στην Αθήνα σήμερα αρχίζει νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους δανειστές με στόχο να κλείσει η τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να ακολουθήσει η ψήφιση των μέτρων και η σύνταξη του «κειμένου συμμόρφωσης» το οποίο και απαιτείται για να «κλειδώσει» η συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ΔΝΤ θεωρεί ότι έστω και εάν η Αθήνα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, χρειάζεται ακόμη πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο Πολ Τόμσεν θεωρεί ότι για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας και για να επιστρέψουν τα εισοδήματα στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστούν «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη γίνει».
Τόμσεν και Λαγκάρντ συναντήθηκαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το περασμένο Σαββατοκύριακο και παρότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, σημειώνει η εφημερίδα. Αναλυτές εκτιμούν ότι θεωρείται πιθανή ακόμη μία κρίση στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από εξωτερικούς πιστωτές.
Το Ταμείο θεωρεί από καιρό ότι το αδιέξοδο σε σχέση με τους νέους όρους διάσωσης, τη χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους κινδυνεύει να ωθήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης, σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Αθήνας, προσθέτει, προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υποσχόμενοι την ελάφρυνση του χρέους, αν οι μεταρρυθμίσεις παράγουν θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια υπόσχεση που έχει προσφερθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει εκπληρωθεί, εν μέρει επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλους τους όρους της συμφωνίας.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αξιόπιστες και εμμένει στην έκκλησή του προς την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα πραγματική ελάφρυνση του χρέους, προσπαθώντας να ανακτήσει την αξιοπιστία που έχασε στο πρώτο αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης.
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν ακόμη και το ότι η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους είναι ρεαλιστική.
Βάση της διαπραγμάτευσης που αρχίζει ξανά το απόγευμα αποτελούν, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα προσχέδια των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ που εστάλησαν χθες στην Κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
-Πλαφόν 22% στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών, αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για το 2019.
-Διατήρηση των αλλαγών στα εργασιακά που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια ως το τέλος του υφιστάμενοι προγράμματος.
-Κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, χωρίς αύξηση του ορίου.
-Άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποφασιστεί η «συνταγή» για την περικοπή των συντάξεων, αλλά και το ακριβές ύψος του αφορολόγητου που θα εξασφαλίσει την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική. Θα πρέπει, επίσης, να αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία για την πώληση του 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και η τελική μορφή των διατάξεων στα εργασιακά.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!