Γενικά
“Παζάρι” …υπό πίεση για μέτρα και αντίμετρα
Τεχνικά κλιμάκια μελετούν πόσο και πότε θα κοπούν αφορολόγητο και συντάξεις. Τι ζητούν οι δανειστές. Πού βάζει το όριο ο Καμμένος. Δεν υπάρχουν μέτρα για το 2016, λέει το Μαξίμου. Επίθεση από ΝΔ.
Ανένδοτοι για την ανάγκη μεγάλης μείωσης του αφορολόγητου και για νέο ψαλίδισμα των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, εμφανίστηκαν οι δανειστές, μετά την παρουσίαση από κυβερνητικό κλιμάκιο των ελληνικών προτάσεων για τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ που απαιτεί το κουαρτέτο.
Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, επεσήμανε ότι υπήρχαν υπήρξαν συγκλίσεις και διαφωνίες με τους δανειστές για τα μέτρα, τα οποία η Αθήνα επιδιώκει να είναι τελικώς μικρότερου ύψους, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να τονίζει σήμερα ότι δεν υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2018.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ. με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν στο υπουργείο Οικονομικών.
«Μολύβι και χαρτί» για αφορολόγητο - συντάξεις
Μολύβι και χαρτί για να βρουν πόσο κι από πότε θα μειωθούν αφορολόγητο και συντάξεις έχουν πάρει από νωρίς το πρωί τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, μετά από την διαφωνία του κουαρτέτου στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές ώστε να κλείσει η συμφωνία.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε μετά την συνάντηση ότι «οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν προσεκτικά αυτά που είπαμε. Μερικά θεωρούν ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο, άλλα θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και για ορισμένα έχουν κάποιες διαφωνίες. Οπότε τώρα το θέμα θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο».
Κοινό μέτωπο των δανειστών
Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, σε κοινή γραμμή, οι δανειστές ζητούν μείωση ζητούν μείωση αφορολογήτου από το 2019 και περικοπή συντάξεων από το 2020, με τον Πάνο Καμμένο να λέει σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν αφορολόγητο ως 6.500 ευρώ, όπως και ότι είναι πιο ελαστικοί για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων κι αποκρατικοποιήσεων.
«Καμπανάκι» για την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο η δεύτερη αξιολόγηση έκρουσε μιλώντας στο Bloomberg ο Πρώην Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τόνισε ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα, καθώς οι καθυστερήσεις κρατούν πίσω τις δαπάνες και την επενδυτική δραστηριότητα, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. H Ελλάδα δεν πρόκειται να νιώσει ότι εξέρχεται της κρίσης, έως ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».
Να κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω για να επέλθει η συμφωνία κάλεσε την Αθήνα ο Υφυπουργός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γενς Σπαν, την ώρα που οι δανειστές πιέζουν για εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ ετησίως από την μείωση του αφορολόγητου και ακόμη 1,8 δις ευρώ από την περικοπή των συντάξεων, μέσω της κατάργησης ή του «τσεκουρώματος» της προσωπικής διαφοράς.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ρίξει σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος τις απαιτήσεις των δανειστών, στηριζόμενη στο εξαπλάσια καλύτερο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, την ώρα πάντως που δέχεται σφοδρή κριτική από την Νέα Δημοκρατία, με τον Βασίλη Κικίλια να τονίζει ότι «Τσίπρας και Καμμένος έχουν φέρει «από το παράθυρο» το 4ο μνημόνιο».
Εξωδικαστικός, εργασιακά και ΔΕΗ στο μενού της Πέμπτης
Άκαρπη ήταν η πρώτη επαφή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές ως προς το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εκ διαμέτρου αντίθετες παραμένουν η θέση της κυβέρνησης και αυτή των δανειστών ως προς τη δυνατότητα διαγραφής του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Ειδικότερα, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη δυνατότητα διαγραφής τους συγκεκριμένους φόρους σε αντίθεση με τους θεσμούς που απαιτούν να διαγράφεται και μέρος αυτών.
Σχέδιο για τη δημιουργία 100-150.000 θέσεων εργασίας, ετησίως, για την τριετία 2018-2020 παρουσίασε στους δανειστές η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ξεκίνησε στις 17:30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30, οι θεσμοί έδειξαν να κατανοούν την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, παράλληλα με την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, δέχτηκαν τους στόχους που έθεσε η αρμόδια υπουργός και αναγνώρισαν την αναγκαιότητα παροχής τεχνογνωσίας. Οι δανειστές αναγνώρισαν, επίσης, την αναγκαιότητα εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, αλλά το καθαρά οικονομικό-δημοσιονομικό σκέλος της πρότασης δεν τέθηκε στο τραπέζι.
Το σχέδιο της ΔΕΗ για τη σύσταση των δυο θυγατρικών εταιριών με πελατολόγιο ώστε να πωληθούν σε ανταγωνιστές της παρουσίασε στους δανειστές ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Η συνάντηση διήρκησε μιάμιση ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση του προέδρου, ενώ αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθούν και νέες συναντήσεις με περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες με τη συμμετοχή και του κ Παναγιωτάκη.