Γενικά
Τι αλλάζει με τις εισπρακτικές εταιρείες
Άνοιξε ο δρόμος για την διεκδίκηση αποζημιώσεων. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες. Οι προτάσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους έως και 6.000 ευρώ από πολίτες που έχουν δεχθεί οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ενώ προηγουμένως δεν είχαν ενημερωθεί εγγράφως για την χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.
Αφορμή είναι η ετυμηγορία δυο δικαστηρίων, που αποτελεί απόφαση σταθμό για τη Δικαιοσύνη. Με τις αποφάσεις αυτές του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου επιδικάζονται αποζημιώσεις σε πολίτες για αθέμιτες πρακτικές ενώ ουσιαστικά δημιουργούνται και οι διαχωριστικές γραμμές που επιβάλλει ο νόμος ενόψει και των διαδικασιών για τα κόκκινα δάνεια.
Οι δικαστές υπογραμμίζουν, ότι η τράπεζα «είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει για την πρόθεσή της να κάνει χρήση των δεδομένων, για την εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών, με την οποία συνεργάζεται (επωνυμία, έδρα κ.λπ.), κάτι όμως που δεν γίνεται. ‘Άλλωστε, συνεχίζουν ως «συγκατάθεση» ορίζεται «η ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βούλησης, που εκφράζεται με τρόπο σαφή και εν πλήρη επίγνωση, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που τον αφορούν».
Εάν δεν έχει προηγηθεί αυτή η διαδικασία ο δανειολήπτης μπορεί να διεκδικήσει την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές, συνεδρίασε υπό τον γ.γ. Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς όπου η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας κατέθεσε σχετικές προτάσεις για τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών.
Συγκεκριμένα με τις αλλαγές που προτείνονται θα θωρακίζεται η συχνότητα της ενημέρωσης (άπαξ εβδομαδιαίως) ακόμη και στις περιπτώσεις που ο πιστωτής έχει αναθέσει το έργο σε περισσότερες από μία εταιρίες ενημέρωσης. Γίνεται πιο αυστηρός ο τρόπος ταυτοποίησης του οφειλέτη ώστε η επικοινωνία να γίνεται αποκλειστικά με τον ίδιο ενώ θα εξαιρεθούν από τις διατάξεις περί μη όχλησης τους μεσημεριανές ώρες καθώς και από το πλαφόν στο πλήθος των επικοινωνιών τα νομικά πρόσωπα οφειλέτες.
Σε σχέση με τους δικηγόρους οι οποίοι θα καλύπτονται στο εξής από το νόμο, για τυχόν παραβάσεις θα επιβάλλονται κυρώσεις στον πιστωτή πέρα από τις ενδεχόμενες κυρώσεις που θα επιβάλλουν τα όργανα των δικηγορικών συλλόγων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!