ΔΝΤ
Το ΔΝΤ προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Ελλάδα
Οι εκτιμήσεις του για την διετία 2016 - 2017 ξεπερνούν κι αυτές της Κυβέρνησης. Η "διαφορά" του με τους ευρωπαίους και τα "κακά μαντάτα" για το χρέος.
Του Νίκου Ρογκάκου
Μία υπεραισιόδοξη και ιδιαιτέρως καλή για την ελληνική οικονομία πρόβλεψη κάνει το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας από την μία ερωτήματα, αλλά από την άλλη χαμόγελα στην Κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ στην έκθεση έχει καλύτερες προβλέψεις για το 2017, ακόμη και από αυτές του οικονομικού επιτελείου, όπως αυτές εγγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.Το Ταμείο «βλέπει» και για το 2016 οριακή ανάπτυξη 0,1% (αντί μείωσης 0,3% του ΑΕΠ), αλλά και ισχυρή ανάπτυξη 2,8% (υψηλότερη και από αυτήν που προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί για το 2017 και είναι 2,7%) .
Ειδικά για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση World Economic Outlook που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τρίτης υποστηρίζει ότι οι άκρως αισιόδοξες προβλέψεις, «αντανακλούν την εκτίμηση του κλιμακίου του ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του πακέτου οικονομικών μέτρων υπό το πρόγραμμα Στήριξης από τον ESM».
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται τώρα όχι μόνο να συμφωνεί με την ΕΕ αλλά και να υπερθεματίζει για τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Ελλάδα, παρότι όλους τους προηγούμενους μήνες στην Αθήνα εμφανιζόταν δημοσίως ή μέσω διαρροών να διαφωνεί σε βασικά στοιχεία, μεγέθη, προβλέψεις και μέτρα πολιτικής στα οποία είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Τα άσχημα "μαντάτα"
Την ίδια ώρα, πάντως, το ΔΝΤ επιμένει στην άποψη ότι οι προοπτικές του ελληνικού ΑΕΠ μεσο-μακροπρόθεσμα είναι αδύναμες και χαμηλώνοντας κατά πολύ τον πήχη, προβλέπει ότι το 2021 - χρονιά ορόσημο και για το χρέος- το ΑΕΠ δεν θα «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 1,8%.
Αντιθέτως, η Κομισιόν στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, υπολογίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης ως το 2021 θα «τρέχουν» με ρυθμούς κοντά στο 3%, για να υποχωρήσουν στα επίπεδα του 1,5% μετά από το 2021, όταν θα αμβλυνθούν οι θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος.
Με βάση τους υπολογισμούς της Κομισιόν, το Χρέος το 2030 θα είναι 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο (σημ: περίπου 30 δις πάνω από τους βασικούς στόχους των Ευρωπαίων), αν:
- οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι κατά 0,25 μονάδες στο διάστημα 2019- 2030
- το πλεόνασμα χαμηλότερο από 3,5% από το 2023 και μετά και
- οι αποκρατικοποιήσεις αποφέρουν τα προσδοκώμενα.
Αν «φτάσουμε» ως το 2060, η ψαλίδα ανοίγει στις 90 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στα περίπου 180 δις ευρώ!
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!