Γενικά
Ακατάσχετος λογαριασμός και για επιχειρήσεις
Οι επιχειρηματίες θα έχουν προστασία από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
Του Νίκου Ρογκάκου
Έρχεται ακατάσχετος λογαριασμός και για τις επιχειρήσεις, όπου το σκεπτικό είναι απλό και έξυπνο. Στον λογαριασμό αυτόν θα μπαίνουν μετρητά αλλά δεν θα βγαίνουν. Άρα το υπουργείο Οικονομικών επιτυγχάνει δύο πράγματα:
1. Οι επιχειρηματίες θα έχουν προστασία από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές
2. Είναι ισχυρό δέλεαρ για τις επιχειρήσεις προκειμένου να συνδέσουν τα μηχανάκια POS και τις εισπράξεις τους με έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μπορούν να μπαίνουν μετρητά αλλά δεν θα μπορούν να βγαίνουν. Από τον λογαριασμό αυτό οι επαγγελματίες θα μπορούν να κάνουν μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές ενώ εξετάζεται πως μπορεί αυτόματα να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και ο ΦΠΑ.
Αυτό μελετά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ μετά το κύμα αναγκαστικών μέτρων είσπραξης το οποίο μάλιστα έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα , εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με οφειλές είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είναι εκτεθειμένες ανά πάσα χρονική στιγμή σε κατασχέσεις. Η παροχή προστασίας για τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποτελεί ισχυρό κίνητρο συμμόρφωσης προς τις νέες τους υποχρεώσεις.
Μειώνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με το ακατάσχετο
Στο σημείο αυτό βέβαια τίθεται ένα ζήτημα ρευστότητας καθώς δεν είναι μυστικό ότι σήμερα πολλές επιχειρήσεις καθυστερούν να αποδώσουν τον ΦΠΑ για λόγους επιβίωσης.
Ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει ότι το σκεπτικό είναι δίκαιο και ενδέχεται να αποδειχθεί εξόχως προσοδοφόρο για τα δημόσια έσοδα.
Το δημόσιο θα εισπράττει απευθείας ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές ενώ περιορίζονται οι πιθανότητες να μην εκδοθεί απόδειξη από τη στιγμή που η συναλλαγή θα περνά από POS και η ΓΓΔΕ θα «βλέπει» μέσω της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών όλη την κίνηση.
Αν όμως δεν διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλέγμα κινήτρων προς τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις από τους επαγγελματίες οι οποίοι παραδοσιακά δεν εκδίδουν, τότε το σχέδιο κινδυνεύει απλώς να καταγράφει αυτό που ήδη γίνεται.
Εάν αυξηθούν τα έσοδα ίσως αποφευχθεί ο «κόφτης»
Σύμφωνα με πληροφορίες αν πετύχει το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα, οι εισπράξεις από ΦΠΑ εκτιμάται πως μπορεί να αυξηθούν έως και κατά 1,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση με ότι αυτό συνεπάγεται και για την αποφυγή της ενεργοποίησης του κόφτη δαπανών και για το ενδεχόμενο η πιθανή λόγω υπερφορολόγησης αστοχία στις αποδόσεις των τελευταίων μέτρων να απαιτήσει τελικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!