Πρόσωπα
Καραμούζης: Το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας έχει απαντηθεί
«Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών δεν θα έρθει» υποστηρίζει ο επικεφαλής της Eurobank. Ποιες οι τρεις προκλήσεις για τον κλάδο.
Αυστηρή απάντηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, σχετικά με την επιμονή του πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια.
«Το θέμα της επάρκειας έχει απαντηθεί. Οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν θωρακιστεί κεφαλαιακά και σήμερα διαθέτουν 33 δισ. ευρώ βασικά κεφάλαια αλλά και σημαντική κάλυψη των επισφαλειών», τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Όσον αφορά στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι απαιτείται η συνεπής εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου αλλά και ένα γενναίο σχέδιο που θα την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους και όχι τους λίγους.
Ο κ. Καραμούζης κάλεσε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να επιδείξει αυτοπεποίθηση, πίστη για το μέλλον και να στηρίξει τις προοπτικές της χώρας χωρίς γκρίνιες. «Να απαιτούμε αλλά και να συμβάλλουμε. Να διαφωνούμε αλλά και να προτείνουμε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ο τραπεζικός τομέας και η Eurobank είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντιπαραγωγικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. «Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών δεν θα έρθει», τόνισε και πρόσθεσε ότι «κλειδί» για την επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη αποτελεί η απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κρατισμού.
Οι τρεις προκλήσεις για τον κλάδο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπροστά του τρεις κρίσιμες προκλήσεις:
- Η πρώτη αφορά στην ανάγκη ρευστότητας, κάτι που στερεί σήμερα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς το χάσμα μεταξύ δανείων και καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ο δανεισμός του τραπεζικού συστήματος από το Ευρωσύστημα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.
- Η δεύτερη πρόκληση είναι η σημαντική μείωση των NPLs. Σήμερα το σύνολο των NPLs φτάνει τα 85 δισ. ευρώ και των NPEs φτάνει τα 116 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικές προβλέψεις 58 δισ. ευρώ.
- Η τρίτη πρόκληση είναι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων των τραπεζών προς το κράτος. Πρόκειται για κίνηση που θα απελευθερώσει τις τράπεζες καθώς θα άρει μια σειρά από περιορισμούς.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι το 2016 στόχος της τράπεζας είναι η επιστροφή στην κερδοφορία, εκτίμησε ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 15%, ο δείκτης Προβλέψεων θα πέσει κάτω από το 2% και τα NPLs δεν αναμένεται να αυξηθούν, αντίθετα μέσω της διαχείρισης των κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα μειωθούν.
Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων προς τρίτους αποτελεί μία εναλλακτική, ωστόσο προς το παρόν οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι επιλεκτικές και θα αφορούν περιπτώσεις όπου τα περιθώρια ρύθμισης εξυγίανσης έχουν εξαντληθεί. Προανήγγειλε δε ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν αυστηρή στάση στους στρατηγικά κακοπληρωτές.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!