Γενικά
Απίστευτο αλαλούμ με “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για “εξοντωτικές” περιπτώσεις φορολόγησης. Λάθος η εκκαθάριση λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, ορθώς έγινε λέει το υπουργείο! Τι λέει ο Αλεξιάδης.
Στην αντεπίθεση πέρασε το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για γκάφα του Taxis το οποίο χρέωσε με υπέρογκα ποσά φορολογουμένους για τις δηλώσεις του για το φορολογικό έτος 2015.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει ενημερωθεί για απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κατόπιν αυτού, πολλοί φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν λανθασμένα υπέρογκα ποσά.
Στη συνέχεια ακολούθησε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο αποδιδόταν σε κύκλους του ΥΠΟΙΚ και στο οποίο αναγνωριζόταν η ύπαρξη εσφαλμένων εκκαθαρίσεων με τη δέσμευση ότι θα διορθωθούν.
Ο υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ BHMAFM, παραδέχτηκε ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν πρόκειται για αστοχία του συστήματος, αλλά για εφαρμογή συγκεκριμένης διάταξης από την περασμένη χρονιά.
Με ανακοίνωση του όμως το ΥΠΟΙΚ αντικρούει τόσο τα αναγραφόμενα στην εφημερίδα, όσο και το ρεπορτάζ που αποδιδόταν σε κύκλους του ΥΠΟΙΚ και διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS, παραθέτοντας τη σχετική νομοθεσία.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Με αφορμή αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκκαθάριση δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015, διευκρινίζουμε τα εξής:
Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013(ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:
Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.
Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!