Γενικά
Επιστρέφουν οι δανειστές, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
Τα σημεία της διαπραγμάτευσης. Οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Τα μηνύματα των δανειστών.
Αύριο φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, για να αρχίσουν οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά, ενώ στα τέλη της εβδομάδας αναμένονται και οι επικεφαλής των θεσμών.
Οι πληροφορίες θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια να εξετάζουν αν η βελτιωμένη επίδοση του περσινού προϋπολογισμού καθώς και η αναμενόμενη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, θα έχουν θετικές επιπτώσεις στον φετινό προϋπολογισμό και στους επόμενους. Να σημειωθεί ότι, για φέτος προβλέπεται μικρό πλεόνασμα, αντί του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, ενώ οι εκτιμήσεις για την ύφεση την θέλουν να κινείται κοντά στο 0,7%.
Αυτό που, ουσιαστικά, θα εξεταστεί είναι αν τα βελτιωμένα μεγέθη θα καταφέρουν να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα. Η Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό διαφωνούν ως προς τις προβλέψεις τους για το δημοσιονομικό κενό. Η Ευρωζώνη εκτιμά το κενό στο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ το Ταμείο σχεδόν 1%. Την ίδια στιγμή, τα ποσά φαίνεται ότι μειώνονται και μένει να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δανειστές στο ύψος της μείωσης και στο ακριβές μέγεθος του δημοσιονομικού κενού. Να σημειωθεί ότι, η διαφορά που τους χωρίζει ανέρχεται σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.
Αφού συμφωνήσουν οι δανειστές σε μία κοινή θέση, τόσο για τα δημοσιονομικά, όσο και για άλλα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, για το οποίο επίσης η Ευρωζώνη εμφανίζεται πιο διαλλακτική από το ΔΝΤ, τότε θα έρθουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
Οι Υπουργοί θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Δεν αποκλείεται ωστόσο, οι δανειστές να έχουν έναν σύντομο κύκλο συζητήσεων, να αποχωρήσουν από την Αθήνα και να επιστρέψουν έπειτα από λίγες μέρες, ώστε να κλείσει ο κύκλος του ελέγχου.
Σε αυτό που συμφωνούν όλες οι πλευρές, οι δύο των δανειστών, αλλά και αυτή της ελληνικής πλευράς, είναι ότι, η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιεί ότι «αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!