ΔΝΤ

03 Οκτωβρίου 2015 17:19

Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα υπήρχε μια κουλτούρα να μην πληρώνουν φόρους

«Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ξεκαθάρισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι η αναδιάρθρωση χρέους πρέπει να γίνει».

Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα υπήρχε μια κουλτούρα να μην πληρώνουν φόρους
-



Την άποψη ότι οι Έλληνες έχουν την «κουλτούρα» να μην πληρώνουν φόρους εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην «Huffington Post».

«Συνέπεια του να είναι η Ελλάδα σε μια νομισματική ένωση είναι ότι πρακτικά χάνει ένα εργαλείο κατά της ύφεσης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει υποτίμηση, ενώ άλλες χώρες εκτός νομισματικής ένωσης μπορούν να το κάνουν. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Οπότε πρέπει να επαναφέρεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύεις πάνω στο κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις την συνολική οικονομία αναδιαρθρώνοντάς την για να την κάνεις πιο ευέλικτη και θετική στην καινοτομία. Αυτή την επιλογή η Ελλάδα δεν την έχει κάνει ακόμα. Το άλλο με την Ελλάδα, που νομίζω την καθιστά ειδική περίπτωση στη Ευρωζώνη, είναι ότι υπάρχει μια κουλτούρα», είπε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε:

«Δεν θέλω να προσβάλω τους ανθρώπους. Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα. Αλλά υπήρχε μια κουλτούρα- σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία- του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους».

Αναφερόμενη στην επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, σημείωσε ότι «πρώτα από όλα, καταλαβαίνω γιατί να αντιτάσσεται κάποιος στην Ελλάδα από τη μία και στη Γερμανία από την άλλη. Αλλά υπάρχουν άλλες χώρες, όπου οι αποκλίσεις στην ισχύ της οικονομίας και το ισοζύγιο των πληρωμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην ενσωμάτωση. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Και ξεκάθαρα αυτές οι τρεις (χώρες) δείχνουν ότι μπορείς να επαναφέρεις μια κατάσταση όπου οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν».

Ερωτηθείσα για την έκθεση του ΔΝΤ, πριν μερικούς μήνες, για το θέμα του χρέους, στην οποία υποστηριζόταν ότι τα χρέη της Ελλάδας θα έπρεπε να αναδιαρθρωθούν ή να διαγραφούν, διευκρίνισε ότι «δεν είπαμε "να διαγραφούν". Είπαμε "να αναδιαρθρωθούν"», ενώ τόνισε πως «Πιέσαμε πολύ για την πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα τον χειμώνα του 2011 ή του 2012».

Η ίδια σημείωσε ότι «δεν άρεσε» η σχετική αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ και ερωτηθείσα γιατί «δεν άρεσε», σημείωσε ότι «νομίζω ότι ήταν περισσότερο πολιτικό πρόβλημα. Με αυτό το επίπεδο χρέους, με αυτό το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών, με την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικού προορισμού- όλοι γνωρίζουν ότι (η αναδιάρθρωση) πρέπει να γίνει».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο μάθημα που έμαθαν στην Ευρώπη, ότι η λιτότητα εν καιρώ κρίσης δεν λειτουργεί, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «δεν νομίζω ότι υπάρχει λιτότητα επί της παρούσης. Δεν υπάρχει δημοσιονομική συστολή σήμερα. Η Ισπανία τα έχει πάει αρκετά καλά. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επίσης μια πολύ «βαριά» προσέγγιση- συγνώμη, δεν θα έπρεπε να το πω έτσι. Επικοινώνησε πολύ «βαριά» τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά εν τέλει, λειτούργησε η λιτότητα; Μία καλά ισορροπημένη πειθαρχία στην πραγματικότητα λειτούργησε».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)