Γενικά
ΣΕΤΕ: Μείωση 20% στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος έκλεισε με θετικό πρόσημο +6,7% στο σύνολο της χώρας, όσον αφορά στις αφίξεις.
Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των βασικότερων αεροδρομίων της χώρας, το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος έκλεισε με θετικό πρόσημο +6,7% στο σύνολο της χώρας (ή +1% αν δεν υπολογιστεί η Αθήνα), όσον αφορά στις αφίξεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη τον Ιούνιο υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο αφίξεων της χώρας με +25%, +10,9% και +20% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Θεσσαλονίκη εμφάνισε οριακά θετικό πρόσημο, ενώ Δωδεκάνησα και Κρήτη κινήθηκαν αρνητικά.
Όσον αφορά στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τους προσεχείς μήνες, μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μια απότομη μείωση 30%-40% η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται περί το -20%. Η μείωση αυτή, εφόσον δεν ανατραπεί, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις του επόμενου τριμήνου.
Ο ΣΕΤΕ χαιρετίζει για ακόμα μια φορά την προσπάθεια όλων των εργαζομένων και επιχειρηματιών του τουρισμού, των Τour Operators και αεροπορικών εταιρειών, οι οποίοι συνεχίζουν να υλοποιούν τα προγράμματά τους κανονικά, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εμπορικού κόσμου, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, ώστε οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας να περάσουν ανεπηρέαστα και με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών τις διακοπές τους. Αυτό αποτελεί και την καλύτερη προβολή και εγγύηση για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
Επίσης, ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι εφόσον υπογραφεί άμεσα συμφωνία, ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αναστρέψει την κατάσταση, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να στηρίξει αποφασιστικά την απασχόληση και την οικονομία της χώρας.
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 45,6% οι αφίξεις τουριστών στο α' τρίμηνο
Αύξηση 45,6% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το µεγαλύτερο µερίδιο των αφίξεων (81,7%), παρουσίασαν αύξηση 51,8%, ενώ στα κράτη- µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεγράφη αύξηση 70,6%. Σηµαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από τη Βουλγαρία (154,4%), την Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας (32,6%), τη Ρουµανία (95,8%), την Ιταλία (105,1%), τη Γερµανία (35,9%), το Ηνωµένο Βασίλειο (37,7%) και τη Γαλλία (94,2%). Σηµαντική µείωση, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από τη Ρωσία (66,9%) και την Κύπρο (13,8%).
Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σηµαντική αύξηση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Αµερική (57,1%)- µε αύξηση αφίξεων από τις ΗΠΑ (49,7%)- και από την Ασία (16,8%)- µε αύξηση αφίξεων από την Τουρκία (28,3%).
Σε ό,τι αφορά στην κατανοµή των αφίξεων µη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη µεγαλύτερη συµµετοχή για τις χώρες της Ευρώπης κατέχει η Βουλγαρία (24,9%) και ακολουθούν η ΠΓ∆Μ (11,3%), η Αλβανία (6,5%), η Γερµανία (6,4%) και το Ηνωµένο Βασίλειο (5,8%).
Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και τον σταθµό εισόδου, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν οδικώς και αεροπορικώς. Οι κύριοι σταθµοί εισόδου που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς είναι ο Προµαχώνας (16,5%) και οι Εύζωνοι (7,2%). Όσον αφορά στις αφίξεις αεροπορικώς, το αεροδρόµιο των Αθηνών συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (30,8%) και ακολουθεί το αεροδρόµιο της Θεσσαλονίκης (6,5%).