Γενικά
Τι συμφώνησαν για τα εργασιακά Σκουρλέτης και ILO
Αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ILO για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά.
Οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα τέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, Γκάι Ράιντερ, στο περιθώριο της 104ης Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στην Γενεύη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, επαναβεβαιώθηκε η θετική τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του ILO, απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επίσης, αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ILO και η παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μια σειρά από θέματα όπως είναι:
- Η εναρμόνιση της νέας εργασιακής νομοθεσίας με τις σχετικές Συνθήκες της ΔΟΕ και τις βέλτιστες πρακτικές σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.
- Η συνδρομή στη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, σε ένα πλαίσιο όπου οι διαπραγματευτική ισχύς τόσο των Συνδικάτων όσο και των Εργοδοτών είναι εξισορροπημένη.
- Η ανεύρεση πολιτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της παραοικονομίας.
- Η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίως στο πεδίο της αντιμετώπισης του προβλήματος της μεγάλης εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαποφυγής και της εισφοροκλοπής. Επίσης, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Η συνδρομή στη διαμόρφωση μια «νέας γενιάς» προγραμματικών παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας.
- Η συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός ειδικά προσαρμοσμένου Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας.
- Η ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πραγματοποίησε ξεχωριστή συνάντηση με τον Διευθυντή Έρευνας του ILO, Ρέιμοντ Τόρες, ενώ είχε επαφές και με άλλα ηγετικά στελέχη εργατικών οργανώσεων στη Γενεύη.
Συγκεκριμένα, σε δύο διαδοχικές συναντήσεις, αρχικά με την Γενική Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Bernadette Segol και, στη συνέχεια, με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ένωσης (UNI Global Union), Christy Hoffman, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε την ευκαιρία να περιγράψει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και την εκτεταμένη απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, έπειτα από μια πενταετία εφαρμογής ακραίων μέτρων και σκληρής λιτότητας.
Αυτό που εισέπραξε, σύμφωνα με το υπουργείο, ήταν η αλληλεγγύη των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τα δύο βασικά ζητήματα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, σχετικά με την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η κ. Segol της ETUC, επεσήμανε εξαρχής ότι συμμερίζεται την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα και τοποθετήθηκε κατά της λιτότητας, εκτιμώντας ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επιπλέον, εκδήλωσε την πρόθεση η οργάνωσή της να δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέναντι στη δυστοκία των θεσμών για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο.
Από πλευράς της, η κ. Hoffman της UNI Global Union, εξέφρασε την άποψη ότι οι λύσεις που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λειτούργησαν υπέρ των τραπεζών. Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο, συμφώνησε απόλυτα με την άποψη που διατύπωσε ο κ. Σκουρλέτης, ότι «η λιτότητα σκοτώνει τη δημοκρατία, τα εργασιακά δικαιώματα και το Κράτος πρόνοιας». Τέλος, καλωσόρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με την υπουργό Εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς και με τον υπουργό Πρόνοιας της Λετονίας, Uldis Augulis.