Γενικά

17 Δεκεμβρίου 2014 18:47

Τροπολογία Σκρέκα για ανοιχτά μαγαζιά και την τελευταία Κυριακή του έτους

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

-



Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή έτους, όπως προβλέπει τροπολογία που πρόσθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Έπρεπε να το κάνουμε, ήταν απαίτηση του εμπορικού κόσμου –μας το ζήτησαν όλοι– να μπορέσουν τα καταστήματα,  να ανοίξουν στις 28 του μηνός, την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Το άνοιγμα των καταστημάτων της τελευταίας Κυριακής του χρόνου ήταν απαίτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έθεσαν το αίτημα. Και θεωρούμε ότι πραγματικά βοηθάμε, γιατί είναι η Κυριακή ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, που ο κόσμος είναι στους δρόμους, χαίρεται τις γιορτές, κυκλοφορεί και θέλει να ψωνίσει. Οπότε θα ήταν κρίμα να στερήσουμε μία τέτοια δυνατότητα στο τέλος του χρόνου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, δε, στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι «θα κατευθυνθεί στην ελληνική οικονομία, τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις».

«Το νομοσχέδιο ορίζει το διαχειριστικό κομμάτι, δηλαδή πώς αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν προς την αγορά με τρόπο διαφανή και θα αξιοποιηθούν χωρίς να χαθούν σε μη παραγωγικές δραστηριότητες», σημείωσε και έστειλε σαφές μήνυμα ότι «η ελληνική οικονομία βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης».

«Η πορεία της χώρας έχει αλλάξει. Και είναι κρίμα αυτή τη στιγμή να θέτουμε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού. Γιατί η δημοσιονομική προσαρμογή, επετεύχθη με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και με τη δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, σχολιάζοντας και την πολιτική αβεβαιότητα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του:

*"Το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, καθώς με το νέο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στην ελληνική οικονομία, τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις ένα ποσό που θα φτάσει τα 26 δις ευρώ, την περίοδο 2014 -2020.

* Το νομοσχέδιο ορίζει το διαχειριστικό κομμάτι, δηλαδή πώς αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν προς την αγορά με τρόπο διαφανή και θα αξιοποιηθούν χωρίς να χαθούν σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Θα υπάρχει διαφάνεια αλλά και αξιολόγηση των έργων, έτσι ώστε τα χρήματα να πάνε σε έργα που πραγματικά θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, σε έργα που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει ακόμα περισσότερο.

* Η ελληνική οικονομία βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης. Δυόμιση χρόνια πριν, όταν η κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας  η ύφεση ήταν 7,5%, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 6,3% και η ανεργία ανέβαινε με ρυθμό 1% το μήνα! Τριάντα χιλιάδες Έλληνες έχαναν τη δουλειά τους κάθε μήνα. Σήμερα από την ύφεση έχουμε περάσει στην ανάπτυξη. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η ανεργία τους τελευταίους 12 μήνες έχει πέσει 2,3%, για πρώτη φορά. Έχουν δημιουργηθεί περίπου 159.000 νέες θέσεις εργασίας. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν φέτος στο 1%, ενώ του χρόνου θα είναι μηδενικό. Υπάρχουν απτά αποτελέσματα στο μέτωπο της ανεργίας ίσως γρηγορότερα από ό,τι περίμεναν και οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές. Έχουν δημιουργηθεί 159.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια από την εποχή που χάνονταν 300.000 θέσεις εργασίας το χρόνο.

* Το 2015 η ανάπτυξη υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 3%. Και το 2016 υπολογίζεται ότι θα είναι 3,7%.

* Η πορεία της χώρας έχει αλλάξει. Και είναι κρίμα αυτή τη στιγμή να θέτουμε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού. Γιατί η δημοσιονομική προσαρμογή, επετεύχθη με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και με τη δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση.

* Τι επιδιώκουμε με τα νέα Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ;  Τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω της κρίσης. Αυτό θα γίνει μέσα από την υποστήριξη δράσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματικότητα των νέων. Κεντρικός μας στόχος, είναι η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας, υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους νέους μας, οι οποίοι είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο αυτή τη στιγμή της Ελλάδας.

* Έχουμε ήδη ξεκινήσει υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε ότι ενεργοποιήσαμε δύο πολύ σημαντικές εμπροσθοβαρείς δράσεις του νέου ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για νέους άνεργους και νέους επιχειρηματίες. Και αυτό θα συνεχιστεί. Και μέχρι το τέλος του 2015, υπολογίζουμε  ότι 12 δισεκατομμύρια ευρώ θα διοχετευτούν στην ελληνική αγορά.

* Η επιλογή της ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νέο ΕΣΠΑ δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά στρατηγική επιλογή της χώρας. Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας.

* Θεμελιώδης στόχος του νομοσχεδίου είναι να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που έρχεται από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

* Τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουμε πετύχει μία αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων από 41,3% το 2012 στο 85,7%. Μέχρι το τέλος του 2015 εκτιμούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει την πλήρη απορρόφηση του συνολικού προϋπολογισμού.

* Μέσα από το νέο ΕΣΠΑ απλουστεύουμε τις διαδικασίες. Επίσης, περιορίζουμε δραστικά τον αριθμό των εκχωρήσεων και των ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης. Καταργούμε διαδικαστικά βήματα αμφίβολης προστιθέμενης αξίας και τα οποία αύξαναν τη γραφειοκρατία.

* Πριν από μερικές ημέρες καταργήσαμε την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 897 επαγγέλματα. Και επίσης, λίγες ημέρες αργότερα, καταργήσαμε το πιστοποιητικό πυροσβεστικής σε 1039 επαγγέλματα.

* Για την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ δημιουργούμε το θεσμό των Επιτελικών Δομών σε κάθε Υπουργείο. Δηλαδή, δίνουμε στα Υπουργεία, τα οποία γνωρίζουν καλύτερα τα θέματά τους, την αρμοδιότητα, να διαμορφώνουν τις επιμέρους τομεακές πολιτικές. Έτσι, τα Υπουργεία θα έχουν λόγο στην επιλογή, στην ωρίμανση και στην υποβολή της πρότασης των έργων που προορίζονται για χρηματοδότηση.

* Οι Διαχειριστικές Αρχές των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων υπάγονται, πλέον, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δημιουργούμε 4 Διαχειριστικές Αρχές για Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη διαχείριση όλων των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, εκτός από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Τεχνική Βοήθεια. Αυτές οι 4 Διαχειριστικές Αρχές προκύπτουν είτε από μετονομασία υπάρχουσας Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ 2007-2013, είτε από συγχώνευση περισσοτέρων Διαχειριστικών Αρχών. Μειώνουμε τις δομές.  Αντίστοιχα, οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων υπάγονται στις οικείες Περιφέρειες.

Έτσι, δημιουργούνται 13 Διαχειριστικές Αρχές για τη διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, τη διαχείριση των οποίων αναλαμβάνουν οι υφιστάμενες Ειδικές Υπηρεσίες των Περιφερειών. Αυτές οι Ειδικές Υπηρεσίες των Περιφερειών αναβαθμίζονται και πάλι από Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης σε Διαχειριστικές Αρχές. Οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων υπάγονται στον οικείο Περιφερειάρχη και προβλέπεται η ενίσχυσή τους δεδομένων των αυξημένων αρμοδιοτήτων που έχουν σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο το ρόλο των Περιφερειών στη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ, αντίθετα με αυτά που ακούστηκαν χθες. Δεν συγκεντρώνουμε στο κέντρο τις αρμοδιότητες και αυτό γίνεται πράξη μέσα από την αλλαγή των αρμοδιοτήτων που έχουν. Δηλαδή, τους δίνουμε περισσότερες αρμοδιότητες. Μέχρι τώρα, οι Περιφέρειες διαχειρίζονταν πόρους μόνο για έργα υποδομών μεταφορών, υγείας, πολιτισμού κ.λπ., όχι όμως για δράσεις Κοινωνικού Ταμείου, όχι για δράσεις κρατικών ενισχύσεων, ούτε για δράσεις αγροτικού τομέα.

* Μια ακόμα ρύθμιση που αποσκοπεί στη βελτίωση της απορρόφησης των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ σχετίζεται με την επιτάχυνση της εγγραφής πράξεων του ΕΣΠΑ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται επίσης η χρηματοδότηση των δράσεων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

* Ο σκοπός αυτού του νόμου είναι να μειώσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Επίσης, για να το πετύχουμε αυτό, από τα πολλαπλά επίπεδα εκχώρησης αρμοδιοτήτων και τον μεγάλο αριθμό φορέων που με το νόμο για το παλιό ΕΣΠΑ ορίζονταν ως ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης, δημιουργούμε τώρα μόνο ένα επίπεδο εκχώρησης και οι φορείς στους οποίους δύνανται να εκχωρούνται αρμοδιότητες διαχείρισης είναι πια περιορισμένοι.

* Η έμφαση που δίνουμε στην ταχύτητα δεν σημαίνει όμως ότι οι διαδικασίες θα είναι πρόχειρες. Αντίθετα, ο προτεινόμενος νόμος καθιερώνει μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και προάγουν τη λογοδοσία.

* Το νέο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτουμε προκειμένου να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας μας. Και αυτή η ανάπτυξη, όπως είπα και στην αρχή είναι ήδη ορατή. Το νέο ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό ακριβώς κάνει η πολιτεία.

* Με το σχέδιο νόμου δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε στα αμέσως επόμενα χρόνια το νέο ΕΣΠΑ να είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

* Στόχος της σημερινής κυβέρνησης για την Ελλάδα του 2020 είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης βιώσιμης, η οποία στηρίζεται σε σταθερές βάσεις, που δεν περιορίζεται μόνο στις κρατικές ενισχύσεις και στις κρατικές επενδύσεις, μιας ανάπτυξης, η οποία θα δημιουργήσει σταθερές, υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεις εργασίας, αυτές που αξίζουν οι νέοι Έλληνες.

* Θα ήθελα να προσθέσω, επίσης, μία τροπολογία, που αναφέρεται στην τελευταία Κυριακή του έτους 2014. Έπρεπε να το κάνουμε, ήταν απαίτηση του εμπορικού κόσμου –μας το ζήτησαν όλοι– να μπορέσουν τα καταστήματα,  να ανοίξουν στις 28 του μηνός, την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές. Το άνοιγμα των καταστημάτων της τελευταίας Κυριακής του χρόνου ήταν απαίτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έθεσαν το αίτημα. Και θεωρούμε ότι πραγματικά βοηθάμε, γιατί είναι η Κυριακή ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, που ο κόσμος είναι στους δρόμους, χαίρεται τις γιορτές, κυκλοφορεί και θέλει να ψωνίσει. Οπότε θα ήταν κρίμα να στερήσουμε μία τέτοια δυνατότητα στο τέλος του χρόνου".

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)