Οικονομική πολιτική

04 Νοεμβρίου 2014 12:51

Σε πορεία ανάκαμψης η Ελλάδα, λένε οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Καμπανάκι για την πολιτική αβεβαιότητα. Έτος καμπής το 2014. Παραμένουν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% το 2015. Ώθηση στην οικονομία από τουρισμό και εξαγωγές.

-

Αμετάβλητες από τις ανοιξιάτικες, είναι οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της Ελλάδας προς την ανάπτυξη, μετά από έξι εξαιρετικά δύσκολα χρόνια ύφεσης κι έτσι παραμένουν οι εκτιμήσεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, θα αυξηθεί σε 2,9% του ΑΕΠ για το 2015 και θα ανέβει ακόμη περισσότερο, στο 3,7%, το 2016.

Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με την κομισιόν, «καθώς οι επενδύσεις κερδίζουν έδαφος και η οικονομία αρχίζει να αξιοποιεί τα οφέλη των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014 αναμένεται να είναι το σημείο καμπής για την Ελλάδα, ωστόσο κομβικό ρόλο για την επαλήθευση των προβλέψεων θα παίξει η πολιτική σταθερότητα, καθώς όπως επισημαίνει η Κομισιόν «η εδώ και χρόνια αναμενόμενη ανάκαμψη, οδηγείται από την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές. Η ισχύς της εξαρτάται επίσης από τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η αβεβαιότητα στις επενδύσεις».

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από την εαρινή πρόβλεψη, είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, αναμένοντας τα να φτάσουν στο 2,7% του ΑΕΠ το 2014, στο 4,1% το 2015 και στο υψηλό 5,4% του ΑΕΠ το 2016.

Η ανεργία αναμένεται να «κλείσει» στο 26,8% φέτος και να υποχωρήσει στο 25% το επόμενο έτος, ενώ για το 2016 η εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθεί στο 22%.

Η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2015 θα είναι, μετά από πολλά χρόνια, ουσιαστικά ισοσκελισμένος, αφού προβλέπεται να παρουσιάσει έλλειμμα μόλις 0,1% του ΑΕΠ, από 1,6% το 2014.

Βαρόμετρο για το τελικό ύψος του κατ΄ έτος πλεονάσματος, σύμφωνα με την Κομισιόν θα αποτελέσουν το εύρος της αβεβαιότητας για εφαρμογή από ελληνικής πλευράς των δεσμεύσεων και των πολιτικών και το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις στην περιοχή. Ως άλλος ρυθμιστικός παράγοντας αναφέρονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορεί να έχουν μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου επίδραση στην περιοχή, ενώ προς το θετικότερο μπορεί να λειτουργήσει μια υπέρβαση των προσδοκιών για την αύξηση των εξαγωγών.

Στα θετικά για την ελληνική οικονομία και την προσέλκυση επενδυτών, η Κομισιόν προσμετρά την επιτυχημένη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Λόγω του τελευταίου, η Κομισιόν αναμένει αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους για το 2015, βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις της από την Άνοιξη και προβλέποντας ότι το χρέος θα φτάσει στο 175,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί σε 168,8% του ΑΕΠ το 2015, για να πάει ακόμη χαμηλότερα, στο 157,8% του ΑΕΠ το 2016.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)