Γενικά
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ανάκαμψης
Σε ακόμη μια κρίσιμη καμπή η ελληνική οικονομία, που πρέπει τώρα να μετατρέψει σε δυναμική ανάπτυξης τις όλο και πυκνότερες ειδήσεις σταθερότητας ή βελτίωσης κρίσιμων οικονομικών δεικτών.
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Από την παρατεταμένη ύφεση τουλάχιστον στην σταθεροποίηση και σε πληθώρα σημαντικών τομέων της αγοράς ήδη στον δρόμο της ανάπτυξης βαδίζει η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, καθώς σύμφωνα και με τους αναλυτές, οι ενδείξεις ανάκαμψης είναι όλο και πυκνότερες και αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ανάταξης της πολύμηνης καθοδικής πορείας, οι ειδικοί αναφέρουν:
-τον όγκο λιανικών πωλήσεων που τον Νοέμβριο αυξήθηκε μετά από 44 μήνες διαρκούς μείωσης
-τη βιομηχανική παραγωγή που τον Δεκέμβριο ανέβασε στροφές κατά 3,3% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,5% από τον Δεκέμβριο του 2012
-το δείκτη Μεταποίησης που πέρασε τον Ιανουάριο σε θετικό επίπεδο μετά από 53 μήνες συρρίκνωσης
-τις πωλήσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που, σταθερά από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, είναι σταθερά αυξημένες ως και κατά 29,3%.
Σύμφωνα με αναλυτές η «μεγάλη εικόνα» είναι πως «η χώρα και η οικονομία παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση τους τελευταίους μήνες κι έχουν αρχίσει ήδη, κομμάτι-κομμάτι να συνθέτουν το πάζλ της ανάκαμψης, με ήδη ορατά αποτελέσματα στην αγορά, τα οποία σιγά-σιγά θα αρχίσουν να φαίνονται και στα πορτοφόλια των πολιτών».
Σε όλους τους τομείς της παραγωγής και της αγοράς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας, που αν μη τι άλλο καλύτερο, έχει φρενάρει ην έντονα καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων.
Αυτά τα καλά νέα, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, τις εξαγωγές, την μικρή άνοδο των νέων παραγγελιών στην βιομηχανία και την κυκλοφορία περισσότερου χρήματος στην πραγματική οικονομία, οδήγησε:
-στον περιορισμό της ύφεσης για το 2013 στο 3,8%-4% από 4,5% της αρχικής πρόβλεψης
-στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης πολιτών και αγορών
-τη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες
-την σημαντική μείωση των επιτοκίων των τρίμηνων κι εξάμηνων εντόκων γραμματίων
-τη συρρίκνωση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 7,63%, με το spread να έχει υποχωρήσει στις 590 μονάδες βάσης, δηλαδή στα επίπεδα του 2010.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως πως τώρα «πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα κι αποτελεσματικά οι όλο κι αυξανόμενες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο καμπής, ώστε να η οικονομία και η χώρα να εισέλθουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει ημιτελείς ή χειρότερα δεν έχουν ξεκινήσει καν, καθώς έτσι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης και των εισοδημάτων».
Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πιστοποίηση από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που αυτή θα επιφέρει και η αποφασιστική πρόοδος σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις, μπορούν να προσδώσουν εξαιρετικά μεγαλύτερη δυναμική στην ελληνική οικονομία, ώστε να αφήσει μια ώρα αρχύτερα στο παρελθόν την ύφεση και τα δεινά που αυτή έχει προκαλέσει σε εκατομμύρια πολίτες.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!