Γενικά
Αναιμική αλλά σταθερή η ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Σταθερή οικονομική ανάκαμψη, πλην όμως αναιμική, αναμένεται στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Υπάρχει, πάντως, μία πιθανότητα στις πέντε η περιοχή να ολισθήσει ξανά σε ύφεση το 2014.
Η διστακτική ανάκαμψη στη Γαλλία -την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- αναμένεται να συμβάλει ώστε να καταγραφεί ανάπτυξη το νέο έτος, αν και με πολύ ασθενικό ρυθμό, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του Ρόιτερς σε δείγμα 55 οικονομολόγων. Η Γερμανία θα συνεχίσει να ηγείται, ενώ η Ιταλία θα αρχίσει να συμβάλει στην ανάκαμψη το επόμενο έτος.
Συνολικά οι οικονομολόγοι προέβλεψαν πως η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτύσσεται με ρυθμό 0,2% ανά τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ως και τα τέλη του 2014. Για το επόμενο έτος η ανάπτυξη που θα καταγραφεί θα είναι γύρω στο 1%.Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του πρακτορείου.
Η έρευνα διεξήχθη πριν από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο και ανέβαλε, προς το παρόν, την δυνητικά καταστροφική αθέτηση πληρωμών από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που ασφαλώς θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους μείζονες εμπορικούς εταίρους τους, όπως η ευρωζώνη.
Οι πιθανότητες νέας ύφεσης κατά μέσον όρο είναι 20%, σύμφωνα με την έρευνα. Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες αυτές κυμαίνονται από το 5% ως και το 40%.
Η ανάπτυξη, όμως, με αυτό το ρυθμό δεν θα μεταβάλει σημαντικά την εικόνα όσον αφορά την ανεργία. Το ποσοστό των ανέργων θα παραμείνει γύρω στο 12% στην ευρωζώνη στο ορατό μέλλον, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 19 εκατομμύρια πρόσωπα.
Αυτό εν μέρει εξηγεί το γιατί σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως και το 2015.
Οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα παραμείνει ευάλωτες για μεγάλο διάστημα ακόμη, μειώνοντας τη χορήγηση πιστώσεων στις επιχειρήσεις.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σε ορισμένες χώρες περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, οι πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να αποτελούν έναν παράγοντα που πλήττει την οικονομική δραστηριότητα στις χώρες της ευρωζώνης, επισήμαναν οι οικονομολόγοι.
"Αυτό ισχύει ιδίως στις χώρες της νότιας περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά και η Γαλλία και η Ολλανδία επίσης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίθετο άνεμο", σημείωσε ο Χάουαρντ Άρτσερ, επικεφαλής οικονομολόγος της διεύθυνσης της IHS Global Insight για τη Βρετανία και την ευρωζώνη.